Ostalo

VIDEO, FOTO: V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi smo včeraj obeležili 26. občinski praznik

Na predvečer praznika Občine Lendava se je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava odvila osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj. Osrednji del prireditve je bil kulturni program, katerega so pripravili vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v Lendavi in ki so ga poimenovali Vrtiljak življenja. Sledila je podelitev občinskih priznanj posameznikom, društvom in organizacijam za obletnice, dosežke in uspehe na različnih področjih, ki prispevajo k ugledu in napredku občine.
Glasbeno in plesno obarvan kulturni program slovesnosti ob občinskem prazniku so soustvarjali mladi iz vzgojno-izobraževalnih ustanov Občine Lendava. Prireditev so povezovali in v svet odraščanja popeljali Nika Ferenc, Zoja Kopinya in Črtomir Kelenc, dijaki Dvojezične srednje šole Lendava. Vrtiljak življenja občinske slovesnosti sta zavrteli učenki Dvojezične osnovne šole I Lendava, Maruška Zavec, ki je zapela himni, in Asja Levačič z deklamacijo pesmi Tvoj svet. Učenci Dvojezične osnovne šole II Lendava so predstavili, kaj zanje pomeni ljubezen.

Po klavirskih tipkah sta se sprehodili učenka Glasbene šole Lendava, Kristina Žabot, in dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, Ališa Lebar Gor. Otroci Vrtca Lendava so ob kitarski spremljavi Jana Lőrinca peli o prijateljstvu. Z ritmičnim nastopom so se predstavile plesalke Dvojezične osnovne šole Genterovci, učenka te šole, Tina Gašparič, pa je z deklamacijo izrazila naklonjenost do Lendave. Otroški pevski zbor Dvojezične osnovne šole I Lendava je zapel jesensko Őszi dal, mladinski pevski zbor pa navdušil z novozelandsko ljudsko pesmijo. V pisani ritem tolkal so nas popeljali fantje Tolkalne skupine Glasbene šole Lendava in njihov mentor Tomi Došen. Vsi nastopajoči so se ob koncu kulturnega programa ponovno združili na odru in zasijali v skupni pesmi Življenje je vrtiljak.

Nagrajenci:

Plaketo Občine Lendava je prejela Nataša Horvat, Rominja iz Dolge vasi, ki že vrsto let na več področjih skrbi za svojo romsko skupnost tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju. Plaketo Občine Lendava je prejel tudi Ivan Denša, predsednik krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi, za prispevek h kakovostnejšemu življenju in razvoju te krajevne skupnosti.

Priznanja Občine Lendava je letos prejel državljan Češke Republike, Bohumil Dufek, za utrjevanje vezi med občino Lendava in Češko Republiko na področju športa, izobraževanja in kulture. V imenu nagrajenca je priznanje prevzel Bojan Sekereš, predsednik Badmintonskega kluba Mladost Lendava. Priznanje Občine Lendava je prejela tudi skupina prostovoljnih gasilcev Gasilske zveze Lendava, ki je sodelovala pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije, za izjemno požrtvovalnost, prostovoljstvo in humanitarnost, saj so s svojim ravnanjem prispevali k varnosti človeških življenj in k varovanju premoženja ljudi. Priznanje za najlepše urejeno naselje v občini je za naselje Gaberje prevzela predsednica Krajevne skupnosti Gaberje, Helena Antolin Tibaut

Priznanje župana Občine Lendava je za svoje udejstvovanje na kulturnem področju prejel Béla Szomi. Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos za 50 let delovanja prejeli Nogometni klub Mostje, Nogometni klub Kapca, Judo klub Lendava in Klub zdravljenih alkoholikov Lendava.