Ostalo

Včeraj se je pričela preventivna akcija Varnostni pas

Včeraj se je pričela preventivna akcija Varnostni pas, ki bo trajala od 8. do 14. marca 2021. Akcija, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa, je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti, ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. V tem času bomo policisti preverjali, ali ste v vozilu pripeti. 
Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico

Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Varnostni pas je pomembno uporabljati pravilno

Pri pravilni uporabi varnostnega pasu si najprej ustrezno nastavimo vzglavnik tako, da je njegov vrh v višini vrha glave. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnamo na svojo višino tako, da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe. Pripnemo se pazljivo, prepričamo se, da je zaponka pasu dobro zapeta in slišimo KLIK. Preverimo, da je varnostni pas poravnan in ni zvit. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnamo in zategnemo. S tem dosežemo, da se dobro prilega telesu in čimbolj zmanjšamo naletno težo telesa ob pas.

Še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu

Agencija za varnost prometa je z nedavno terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. Z raziskavo so na terenu preverjali, kakšno je stanje uporabe varnostnega pasu pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah. V dveh intervalih, jutranjem in popoldanskem, so v času zgolj štirih ur zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti. Zaskrbljujoče število, največ kršiteljev v obeh intervalih skupaj, je bilo v Kopru, kjer je bila zabeležena več kot četrtina (586) vseh ugotovljenih kršiteljev na vseh lokacijah skupaj. Sledita občini Celje (351) in Novo mesto (331). V jutranji konici je bilo skupaj 1.247 kršitev, nominalno največ na področju lokacij Koper (379), Celje (233) in Ptuj (172). V popoldanski konici je bilo skupaj 937 kršitev, največ na področju lokacij Koper (207), Novo mesto (166) in Ljubljana (154). Najmanj kršitev v obeh intervalih skupaj je bilo na področju lokacij Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56).

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je Policija po začasnih podatkih ugotovila 6.569 kršitev neuporabe varnostnih pasov; v letu 2020 je Policija ugotovila 37.255, leto poprej pa 40.283 tovrstnih kršitev. Posebej zaskrbljujoče pa je, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta Policija ugotovila 1.011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6.579, leto poprej pa 5.973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa naraslo! Agencija in Policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.