Ostalo

Valet letos ne bo

V oddaji Izodrom na TV Slovenija je gostovala Ministrica za izobraževanje Simona Kustec in ob tem odgovarjala na nekatera vprašanja učencev. Med vprašanji je najbolj izstopalo vprašanje o zaključnih valetah, katerih pa osnovnošolci zaključnih letnikov letos ne bodo deležni.
Kot je povedala ministrica, je pri odločitvi, da se 18. maja v šolo vrnejo učenci prvih treh razredov osnovne šole ter zaključnega letnika srednjih šol, 25. maja pa še devetošolci, prevladal predvsem varnostni vidik. “To, kar je predlagano, je najbolj varen način. Vračajo se tisti, ki najbolj potrebujejo šolo,” je dejala. Med drugim je povedala, da običajnih valet za devetošolce letos ne bo, pri čemer verjame, da si bodo učenci zaključni dan kljub temu znali narediti poseben. Merila za pridobitev Zoisove štipendije pa bodo po potrebi prilagojena.

18. maja se bodo lahko v šole vrnili tudi učenci, ki imajo negativne ocene. Slednje bodo v šolo po besedah Kustečeve povabili učitelji, na povabilo pa se morajo odzvati: “To bo namreč priložnost, da svoje ocene popravijo in gredo v naslednji razred.” Kljub temu,da bodo razredi razdeljeni, pouk bo besedah ministrice ne bo deljen na dopoldanski in popoldanski. V vsakem oddelku bo po en učitelj, pouk bo potekal na običajen način, le v nekoliko drugačnih razmerah. Za otroke s posebnimi potrebami, ki ostajajo doma, pa bodo učitelji pripravili poseben program, je dejala ministrica.

Dejavnosti, kot so kolesarski izpit ali šola v naravi, bodo letos prestavljene na jesen, ko naj bi bilo za njihovo izvedbo dovolj varno. Poletne organizirane počitniške dejavnosti pa bodo lahko potekale, če bo pri tem mogoče upoštevati vsa varnostna navodila. Vlada bo sprejela odlok, ki naj bi to omogočal. Zoisove štipendije ostajajo, bodo pa po besedah ministrice za njihovo pridobitev spremenjeni pogoji, če bo to treba. Tisti, ki jih želijo prejeti, morajo namreč doseči določene rezultate na tekmovanjih, ki pa jih zaradi epidemije ni. Ministrstvo se zato v teh dneh po besedah ministrice sestaja z organizatorji tekmovanj v znanju in išče načine, da bi katera izmed njih še izpeljali. “Tam, kjer tekmovanja ne bodo izvedena, bomo morali kriterije oz. merila prilagoditi,” je dejala.

V vrtce pa se v teh dneh vračajo zaposleni, da se pripravijo na ponovni prihod malčkov, ki je napovedan za ponedeljek. Zaposleni skladno s priporočili pristojnih pripravljajo prostore, igrače, didaktične pripomočke in drugo. Glede na prejete podatke od staršev so že pristopili tudi k oblikovanju vrtčevskih skupin, pri čemer bo vsaka predstavljala zaključeno celoto.