Ostalo

V Veliki Polani domnevno z zračno puško pokončal štorkljo

Žalostno, a resnično. Na Facebook strani “Proti nezakonitemu lovu na ptice v Sloveniji,” so pred nekaj urami objavili vest, da je v Veliki Polani, evropski vasi štorkelj, nekdo domnevno z zračnim orožjem pokončal štorkljo.
“Le koga motijo bele štorklje v Veliki Polani, Evropski vasi štorkelj? Na gnezdu v samem središču vasi je bil v začetku meseca najden poginul osebek bele štorklje. Obdukcija ptice je pokazala, da je ptica poginila zaradi posledic travmatskega šoka in krvavitev, ki jih je povzročil izstrelek iz zračne puške. Nad dejanjem smo zgroženi. Prav tako smo podali prijavo na pristojno policijsko postajo,” so na kratko sporočili.

Bela štorklja je največji evropski ptič in tudi po drugih značilnostih jo je v tem delu območja razširjenosti praktično nemogoče zamenjati s katerim drugim ptičem. Največ štorkelj živi v panonskem delu Slovenije. Štorklja je hkrati simbol Prekmurja (v prekmurščini se imenuje bejli štrk). Štorklje so zaščitene. Kazenski zakonik opredeljuje nezakonit lov in ubijanje prostoživečih živali v 342. členu in zanj predvideva denarno kazen ali zaporno kazen do šest mesecev. V 344. členu pa opredeljuje nezakonita ravnanja z zaščitenimi vrstami, ki se jih kaznuje z zaporom do treh let.