Sveže

V sosednjem Murskem Središću utrjujejo nasip in s tem ciljajo na turiste

V Murskem Središću, le streljaj čez slovensko-hrvaško mejo, so v teh dneh pričeli z utrjevanjem nasipa ob reki Muri. S tem, kot pravi tamkajšnji župan, ne bodo poskrbeli le za poplavno varnost, temveč bodo s tem poizkusili privabiti še več turistov.
V Murskem Središču so v teh dneh pričeli z deli na nasipu reke Mure, s katerimi ga bodo še dodatno utrdili, uredili in s tem poizkusili privabiti še več turistov. S tem bodo neprehodnemu delu nasipa dodali še turistični pridih ter s tem podaljšali že obstoječe priljubljeno sprehajališče ob reki Muri, za dobrih 400 metrov.

Pri urejanju sipine pa se ne bodo osredotočili zgolj del ob vodi, temveč so območje urejanja razširili vse do hiš. Tako bodo med drugim počistili neurejen, zaraščen, neprehoden in na žalost zasmeten del. Naravno okolje bodo s tem uredili in polepšali ter mu dodali turistične vsebine. Na mestu ureditve je med drugim vse do leta 1960 stala kapelica, ki je bila po takratnih hudih poplavah uničena. Na enakem mestu bo zgrajena nova, kjer bodo obiskovalci lahko pozvonili “za srečo,” razlaga župan Dražen Srpak.

Celotno obnovo nasipa in okolice bo financiralo državno podjetje Hrvatske vode, cena pa se vrti okrog 260 tisoč evrov. Pridobitev raznih dovoljenj in elaboratov je bila naloga tamkajšnje občine, stroški pa so bili, kot še pravi Srpak, minimalni. Ob tem se župan podjetju javno zahvaljuje, da vlagajo v njihov kraj.

In še zanimivost: Občina občanom zemljišč ne bo odvzela, niti jih odkupila, temveč jih bo le uredila. Lastništvo ostaja enako.

m-sredisce0

Tekst/Foto: Muralist/Anđelko Jurak