Ostalo

V Ljutomeru vnovično povečanje okuženih stanovalcev in osebja

V prleški prestolnici okužbam z novim koronavirusom ni videti konca. V tamkajšnjem Domu starejših od včeraj znova beležijo povečanje okužb pri stanovalcih in osebju. Situacija je sicer zaskrbljujoča: Skupno je sedaj v domu okuženih že 64 oseb, od tega 53 stanovalcev in 11 zaposlenih.
Kot je poročala TV Slovenija, je v ljutomerskem domu za starejše občane okuženih osem novih stanovalcev in štirje zaposleni, kar je skupno 53 stanovalcev in 11 zaposlenih. Prvi dve okužbi sta v domu bili zabeleženi pred 14 dnevi, v petek, 27. marca. Ljutomer je sicer po številu okužb prehitel Metliko, ki je bila ena izmed prvih žarišč koronavirusa v Sloveniji, pred Ljutomerom pa sta po številu okužb še samo Šmarje pri Jelšah in Ljubljana. Zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj, so še pojasnili v ljutomerskem domu starejših občanov.

V Domu starejših pomagajo zdravstveni delavci zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer, ki so izjemno obremenjeni in obstaja bojazen pred izgorelostjo. Kot kaže, bo na pomoč primoran zdravstveni kader iz (okolice) Pomurja ali iz katerega koli konca Slovenije. Najbolj izpostavljeni zaposleni v Domu starejših in ZD se ne vračajo domov po delovni izmeni, ampak se napotijo v začasno bivanje, da ne bi okužili družinske člane ali druge občane. “Civilna zaščita vsako jutro preveri stanje v Domu starejših in pri ostalih službah. Vsak dan ob 8.30 uri ima občinska ekipa konferenčni klic za spremljanje in ukrepanje, ki izhajajo iz območja celotne občine. Vsak dan ob 13. uri poteka konferenčni klic za spremljanje in ukrepanje glede okužb, ki izhajajo iz Doma starejših. Tako dnevno sproti obravnavamo potrebne ukrepe in bomo s tem nadaljevali,” je zapisala županja Občine Ljutomer, Olga Karba.

“Upamo, da se bo nebo nad našim domom kmalu razjasnilo in prineslo sončne žarke”

“V našem domu že ves čas zahtevamo, da se poleg drugih aktivno vključi v organizacijo in izvajanje dela tudi bolnišnično osebje, ki je najbolj usposobljeno za izvajanje stroge izolacije preprečevanja nadaljnjih okužb. Cilj je, da se pri nas vzpostavi bolnišnično okolje. Od včeraj je vodenje organizacije nege in oskrbe prevzela izkušena oseba iz bolnišnice za kar se iskreno zahvaljujemo. Obljubljeno imamo, da se bo v delo vključilo tudi nekaj tehnikov iz bolnišnice, ki bodo poleg zdravstvenih delavcev iz drugih organizacij nadomestili našo manjkajoče osebje. V prihodnje bomo potrebovali dodaten kader, še posebej z delovnimi izkušnjami v kliničnem okolju, pričakujemo, da se bo nam sistemsko zagotovil.

Hvala vsem, ki se pri tem trudite, hvala vsem, ki ste se odzvali pozivu. Zaposleni v domu pomagamo in sodelujemo kolikor je možno. Danes nam je civilna zaščita pomagala pri določenih razselitvah, pomagajo tudi zaposleni Splošne bolnišnice Murska Sobota, iskrena hvala. Vsi napori stroke in nas so usmerjeni v zaustavitev širjenja virusa. Delujemo v izjemno kriznih razmerah, ki so velik psihični napor tako za stanovalce kot tudi za naše zaposlene, ki vso svojo energijo usmerjajo v pomemben boj za zajezitev širjenja zahrbtnega virusa in upamo, da bomo uspeli. Za vse nas so to težki časi, vendar se ne predamo – upamo, da se bo nebo nad našim domom kmalu razjasnilo in prineslo sončne žarke,” pa sporočajo iz Doma starejših Ljutomer.