Ostalo

Tudi letošnji november je movember!

Da bi okrepili zavedanje o najpogostejšem raku pri moških, raku na prostati in spodbujali raziskave za boj proti tej bolezni, se vsako leto v novembru tisti moški, ki so se pridružili gibanju “movember” ne obrijejo. Movember je svetovno gibanje, ime pa je nastalo iz angleške besede “mustaches” (brki). Tako se N spremeni v M in dobimo Movember.

Globalno gibanje Movember bo tudi letos na zabaven način opozarjalo na bolezni, ki prizadenejo moške, predvsem na raka mod in prostate. Pri tem se jim lahko pridruži prav vsak posameznik, ki je za mesec dni voljan nekaj prostora med nosom in zgornjo ustnico prepustiti brkom. Brkati pa niso le moški, temveč tudi pripadnice nežnejšega spola. Vsako leto je žensk, ki si ob prireditvah namenjenih temu gibanju nadanejo umetne brke, vse več.

Movember je v preteklih letih v svetovnem merilu prerasel v izredno številčno gibanje. Zaradi raka prostate po nepotrebnem umre več kot 350 Slovencev na leto, 1300 letno jih na novo zboli. Gibanje Movember sicer izhaja iz Avstralije. Od njegovega začetka pred dobrimi desetimi leti do danes se je vanj včlanilo skoraj pet milijonov ljudi. Gibanje je do sedaj zbralo že skoraj 500 milijonov evrov, s čimer je podprlo več kot 800 projektov. V Sloveniji bodo letos zbirali denar za pripomočke, ki jih potrebujejo na onkologiji.

Zadnja leta torej ne mine več november, da ljudje ne bi začudeno zrli v brke prijateljev ali sorodnikov. V brke, ki so pred nekaj leti znova postali moderni, pa v novembru vseeno postanejo veliko bolj pogosti. In ob vprašanju, zakaj pa imaš brke, izveš tudi razlog: z brki se opozarja na raka prostate in na ostale bolezni, ki prizadanejo predvsem moške.