Ostalo

Trenutno “se nahajamo” sredi prvega vročinskega vala

Če so do sedaj temperature nad 30 stopinj Celzija bile prej izjema kot pravilo, se je to v teh dneh spremenilo. Trenutno se nahajamo sredi prvega letošnjega vročinskega vala, ki živo srebro že več dni dviguje vse tja do 32 stopinj Celzija.
V tem tednu smo, kot kaže, deležni prvega vročinskega vala. In kdaj sploh govorimo o vročinskem valu? O njem govorimo, ko se najvišja dnevna temperatura vsaj tri dni zapored povzpne nad 30 stopinj Celzija. In tako je tudi tokrat, a zaenkrat, kot pravijo na Arsu, ne kaže, da bi se vročina bistveno stopnjevala.

Na Arsu so zapisali, da bo vročina v teh dneh večinoma “zmerna“. V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 °C. “Zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo lahko segrelo tudi do okoli 36 °C. Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature. Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo tako velika toplotna obremenitev, tudi minimalna jutranja temperatura bo okoli 20 °C,” so navedli.

Osvežitev za nekaj stopinj bo Slovenijo dosegla jutri ali pa v petek. Na Arsu so tudi poudarili, da v letošnjem poletju zaenkrat daljšega vročega obdobja še nismo imeli, kriterij za vročinski val pa je bil le stežka izpolnjen. Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji do konca preteklega tedna še ni presegla 33 °C, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 °C.

Pijte veliko tekočine, ne alkohola in pazite na hrano!

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari, zato je večja verjetnost zastrupitve. Živila naj bodo v hladilniku, predvsem mesni, jajčni in mlečni izdelki. Sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro umijte.

Na splošno, ne pozabite na večje količine brezalkoholnih pijač -predvsem vode. Pri sebi imejte vedno stekleničko vode. Če se pretirano potite, popijte manj kave, alkohola in drugih snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Poskrbite tudi za živali!

Različne živali v vročih poletnih dneh potrebujejo oskrbo. Ne pozabimo na obilico vode, hrano in primeren prostor v senci ali hladnem prostoru. To na splošno velja za vse živali, ne le za pse in mačke, ki so kot domače živali najpogostejši. Živali nikakor ne puščajte v avtomobilih.