Sveže

Storilec dejanja ni priznal: Po petih letih spet posilil nečakinjo, mlajšo od 15 let

Obtoženi 23-letnik niti za milo kazen ni priznal posilstvo sestrine hčerke, ko je bila stara 13 in osem let; Tožilec mu je za priznanje predlagal tri leta in pet mesecev, sedaj mu grozi do osem let.
Čeprav je bilo za pričakovati, da bo sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislav Jug že včeraj, na predobravnalnem naroku, zaključil kazensko obravnavo zoper 23 –letnega fanta iz Goričkega, se to ni zgodilo. Okrajni državni tožilec Matej Kučan je fanta bremenil spolne zlorabe mladoletne sorodnice, in po naših podatkih, obravnava je bila namreč zaprta za javnost, je v primeru priznanja krivde predlagal enotna zaporno kazen v trajanju treh let in petih mesecev.

Ker pa od priznanja ni bilo nič, se bo že aprila začela glavna obravnava, kjer bodo izvedli številne dokaze, fantu ki je v priporu od 10.1.2019, pa bodo sodili po 1. odstavku 173. člena KZ-1 RS, ki govori o kaznivem dejanju spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let. V 1. odstavku 173. člena KZ-1 je zapisano: “Kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let.” Neuradno smo sicer izvedeli, da je obtoženi želel doseči sporazum s tožilstvom, in sicer bi priznal zadnje očitano kaznivo dejanje, tistega izpred petih let pa ne. Kljub temu temu bi se tožilstvo zadovoljilo s predlagano kaznijo v višini 41 mesecev zapora. Poleg zadnjega posilstva, ki naj bi ga obtoženi bil pripravljen priznati, se je nekaj podobnega zgodilo že pred petimi leti, in sicer na isti osebi, takrat osem let stari deklici. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, višji državni tožilec Drago Farič nam je namreč že pred vložitvijo obtožnice potrdil, da je obtoženi 23-letnik iz občine Puconci, “v bistvu povratnik, saj je istovrstno dejanje storil pred petimi leti zoper isto oškodovanko.”

Spomnimo: Že pred časom smo poročali, da je Pomurje v začetku leta pretresla žalostna zgodba o osnovnošolki, ki je bila med novoletnimi prazniki žrtev svojega 23-letnega sorodnika. Z njo, gre menda za sestrino hčerko, torej nečakinjo, je spolno občeval obtoženi, preiskava pa je pokazala, da to ni bilo prvič. Zgodilo se je sicer na Goričkem, kjer se je kakor blisk razširila vest, da se je v občini Puconci zgodil hud zločin. Moški naj bi na novega leta dan spolno občeval s svojo sorodnico, takrat staro 13 let. Nemudoma je stekla policijska preiskava, ki je med drugim pokazala, da je isti osumljeni prav to deklico zlorabil že pred petimi leti, ko je bila stara šele osem let. Žrtev je pomoč poiskala v društvu, ki svetuje žrtvam nasilja. Policisti so moškemu odvzeli prostost, preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Murska Sobota, Terezija Cipot pa je na predlog okrajnega državnega tožilca Mateja Kučana, zoper 24-letnika odredila pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti. Kriminalisti so osumljenega v ovadbi obremenili za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajstih let.