Ostalo

Splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov danes ne bo

Za danes napovedane enodnevne opozorilne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne bo. Tako je sklenil glavni stavkovni odbor FIDES, Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije na včerajšnji popoldanski seji, ki se je zavlekla v večerne ure. “Sklep o začetku stavke z dne 20.12.2022 se razveljavi, stavkovne aktivnosti prenehajo,” so zapisali.




Vodja pogajalske skupine in podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je včerajšnji večer na tiskovni konferenci potrdil naslednje: “Imamo dobro novico, poskus mediacije je bil uspešen, dogovor smo parafirali in glavni stavkovni odbor Fidesa ga je odobril in podpisal.” V praksi torej to pomeni, da današnje enodnevne opozorilne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne bo. Podpis dogovora z vlado naj bi se zgodil jutri, nato bodo vsebino dogovora predstavili javnosti.

“Z današnjim dogovorom smo storili velik korak k izboljšanju javnega zdravstvenega sistema, Fides, zdravniki in zdravnice ter ostale zdravstvene organizacije pa smo postali pomemben partner pri urejanju plačnega sistema,” je še dejal Zemljič. V praksi torej to pomeni, da bo zdravstveni sistem danes deloval normalno. “Storjen je bil velik korak za normalizacijo stanja v zdravstvu,” je še dejal Zemljič. Odpoved današnje zdravniške stavke so pozdravili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije ter izrazili pričakovanje k nadaljnjemu dialogu.

Vlada je s plačnim dogovorom, ki ga je decembra lani sklenila z drugimi sindikati s področja zdravstva, pristala na dvig zdravniških plač za pet plačnih razredov vsem zdravnikom, razen tistim, ki so uvrščeni v 57. plačni razred. Tisti, ki pa so že sedaj v 57. plačnem razredu, bodo prešli v 59. plačni razred.