Ostalo

Sošolki rešila življenje

Mária Dorothea Požonec, dijakinja 11. E razreda gimnazije v Pécsu, sicer Lendavčanka, je prejšnji teden sošolki rešila življenje.

Bil je običajen dan na gimnaziji v Pécsu, ki ga obiskuje tudi Lendavčanka, Mária Dorothea Požonec, ki niti slutila ni, da bo vsaj za tisti dan, postala pravi heroj in nekomu rešila življenje. Pri verouku na omenjeni gimnaziji, je sošolka bila vidno slabega počutja, pritoževala se je nad glavobolom in se ob tem odpravila na stranišče.

Na poti do izhodnih vrat je punca izgubila zavest. Sošolci so prišli do nje, storili kar je bilo potrebno in kar je bilo v njihovi moči, jo torej položili na tla, dvignili noge. Ko je punca prišla k sebi, se je ponovno odpravila na stranišče, a na poti znova izgubila zavest. Takrat je, poleg ostalih sošolcev, do nje znova pritekla tudi Mária.

Mária Dorothea Požonec: “Sošolka mi je povedala, da se ji je pred očmi stemnilo, da ne vidi nič. Zaprla je oči in postala neodzivna. Videla sem, kako je izdihnila zrak, vendar se ji prsni koš ni premaknil. Prestrašila sem se in se spomnila, da če se ji je ustavilo srce imam časa le nekaj minut da ji pomagam in morda rešim življenje.”

In to se je tudi zgodilo. Mária je pričela s temeljnim postopkom oživljanja, sošolka pa je kmalu za tem znova prišla k zavesti. “Časa za razmislek ni bilo, storila sem pač to, kar sem morala,” doda. Mária namreč že tri leta obiskuje ure prve pomoči, ki jih izvajajo na šoli, kar pomeni, da ji situacija ni bila tuja. Sošolko je kmalu za tem prevzela ekipa nujne medicinske pomoči.