Ostalo

Sneženje zajelo tudi Pomurje

Slovenija je še vedno pod vplivom polarnega zraka, kar je več kot očitno, saj so padle tudi snežinke. Med drugim je snežilo tudi v Pomurju, v našem kraju pa predvsem v gričevnatem predelu Lendave.

Hladna fronta, ki je zajela ta del Evrope, pa tudi našo državo, s seboj ni prinesla le pozebe in slane, ampak tudi snežne padavine. Če se dotaknemo Pomurja, so obilnega sneženja bili deležni na Goričkem, če pa gremo proti notranjosti države, pa je precej snežilo v Mariboru, kjer so otroci lahko uživali v pravi zimski idili.

V soboto bo razmeroma sončno, popoldne bo možna kakšna ploha. V nedeljo in sprva še v ponedeljek bo oblačno in deževno. Sledil bo ciklon. V svoji pet do deset dnevni napovedi Arso napoveduje, da bo velik del Evrope v višinah še naprej pod vplivom hladne in vlažne polarne zračne mase.

Zgodaj zjutraj znova ničla

V torek zjutraj so se temperature zraka marsikje v vzhodnem delu Slovenije spustile pod ledišče in povzročile poškodbe zaradi pozebe. Ob današnji zgodnji jutranji ohladitvi pa so se te spustile do ničle. Ohladitev je zajela še večji del Slovenije kot v noči iz ponedeljka na torek.

Rastline so že poškodovane

Temperature pod –1 °C lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka –1 °C, pri marelicah in slivah pa že –0,5 °C. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane. Tudi tla so bila v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu 0 °C.

Včerajšnje sneženje na Goričkem: (Sebastjan Jančar)

Večerno sneženje v Lendavskih Goricah:

Obilne padavine v Ljubljani: