Sveže

Smrtna nesreča Štefana iz Gaberja: Hitrost bo, kot kaže, računal še tretji izvedenec

Sredi letošnjega avgusta je minilo dve leti od smrti Štefana Tompe iz Gaberja. Ta je življenje izgubil v prometni nesreči v Črenšovcih. Epiloga še vedno ni in kot kaže, bo hitrost motorja, s katerim je pokojni Štefan vozil po naselju Črenšovci, računal še tretji izvedenec.
Na regionalni cesti Lendava–Murska Sobota, v Ulici Prekmurske čete, pri gasilskem domu v naselju Črenšovci, se je 17.8.2017 ob 18.45 uri zgodila huda prometna nesreča. Udeležena sta bila 25-letni voznik motornega kolesa Kawasaki ninja Štefan Tompa iz Gaberja pri Lendavi in 27-letna voznica črnega C5 karavana iz Črenšovcev. Spomnimo: Motorist se je po besedah očividcev pripeljal iz smeri Lendave proti Murski Soboti, voznica pa iz smeri Odrancev in je zavijala na domače dvorišče na Prekmurske čete 42, a naj bi izsilila prednost pred motoristom in mu s tem zaprla pot. Trčenje je bilo tako silovito, da je nesrečni 25-letnik na kraju dogodka umrl. Tja sta prišla tudi dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec. Zelo prometna cesta je bila dlje zaprta za promet.

Na vnovičnem sojenju voznici osebnega avtomobila, ki se je pred dnevi odvilo na murskosoboškem Okrožnem sodišču, je državni tožilec Drago Farič bil z nastopom Dušana Tomšiča, izvedenca prometne stroke, povsem nezadovoljen, saj po njegovem mnenju, odgovorov na ključni vprašanji, s kolikšno hitrostjo je pokojni Štefan Tompa vozil in kakšni so bili mogoči scenariji za preprečitev prometne nesreče, ni dobil. Farič namreč vztraja, da je voznica osebnega avtomobila prometno nesrečo povzročila iz malomarnosti, a je pri tem potrebno vedeti, da pokojnik na motorju ni imel blokade, torej je bil ta še zmogljivejši. 25-letnik naj bi, po izračunih Tomšiča, vozil z najmanj 90 kilometri na uro, kar pomeni, da je v sekundi prevozil najmanj 60 metrov, a slednjemu točke trčenja ni uspelo izračunati. Ugibal je, da bi pokojnika vožnja po predpisih zagotovo rešila nesreče.

Senat murskosoboškega Okrožnega sodišča, kateri predseduje Natalija Goldinskij Husar je ugodil tožilcu, češ, da je vsa zadeva resnično na meji in da je potrebno priti do vseh relevantnih podatkov. Nadaljevanje sojenja bo na sporedu 24. februarja prihodnje leto, ko bo po Tomšiču in še prej Banfiju zaslišan še tretji izvedenec prometne stroke. Med tem pa vidno trpi tudi obtožena. “Vsakič, ko zavijam domov, podoživim nesrečo. Prepričana sem, da zanjo nisem kriva, saj sem pred zavijanjem ravnala zelo previdno.” Da je voznica nedolžna vztraja tudi njen odvetnik, Peter Rotar, saj da ga voznica zaradi velike hitrosti in rahlega ovinka ni mogla opaziti. Rotar je poudaril tudi izpoved prič.