Ostalo

Razkuževanje večstanovanjskih stavb: Najceneje bo, če se za to dogovorite stanovalci sami

Med novimi ukrepi je tudi obvezno razkuževanje kljuk, stikal, ograj in drugih delov skupnih prostorov v stanovanjskih blokih in večstanovanjskih stavbah. In to dvakrat na dan. Uredba že velja, stanovalci pa bodo najceneje “prišli skoz,” če se za takšno delo dogovorijo kar med seboj.
Eden od ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Sloveniji zapoveduje tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Od minulega ponedeljka je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v večstanovanjskih stavbah ali ob njih razkužiti najmanj dvakrat na dan. Upravniki že od sprejetja ukrepa poudarjajo, da ta odlok težko uveljavljajo, češ da nimajo dovolj kadra, razkužila težko dobijo, cene tovrstnih storitev pa so prav tako visoke. Načeloma bi to lahko izvajali tudi čistilni servisi, a bi se čiščenje na posamezen blok podražilo za od 50 do 100 evrov. Poznavalci zato predlagajo, da se stanovalci organizirajo sami. To bi bilo najcenejše.

V vsakem primeru in ne glede na to, kdo bo izvajal razkuževanje, pa se bo ta soočil še s težavo primanjkovanja razkužil. Teh namreč primanjkuje že v zdravstvu, tam torej, kjer jih najbolj potrebujejo. Tisti bolj domiselni si lahko razkužilo naredijo sami. Odlok se tako zaenkrat zdi misija nemogoče. Minister za zdravje Tomaž Gantar enim in drugim, torej tako upravnikom kot stanovalcem, odgovarja, da je ukrep dobronameren in naj ga “z nekaj iznajdljivosti” pač poskušajo izvajati, kar pa je lažje povedati kot izvajati. Že sicer pa je vredno razmisliti o dejstvu, da bi te stroške lahko prevzela država, saj gre za ukrepe namenjene zagotavljanju javnega zdravja.

Upravniki so pričakovali ukrepe na tem področju, toda: “Da bodo tako rigorozni, tako ostri, da bo vse objekte treba dvakrat dnevno čistiti, je pa presenečenje. Predvsem z vidika, ker je tako težavno nabavljati v tem času razkužila, da ne govorim o maski in ostalih zaščitnih sredstvih,” je dejal predsednik Združenja upravnikov nepremičnin GZS Rajko Fajmot. “Ta trenutek je stanje takšno, da nimamo dovolj razkužil, da bi to lahko izvajali,” je dodal.

Razkuževanje se lahko izvaja tudi brez razkužil!

Virus lahko uničimo s čiščenjem z milom, detergentom in drugimi razmaščevali, s sredstvi za dezinfekcijo površin in opreme, s pregrevanjem nad 60 stopinj Celzija. Sicer pa virus izven telesa propade v nekaj urah, v zanj idealnih primerih na hladnih in gladkih površinah pa po nekaj dneh. Urad za kemikalije svetuje, da se površine očisti z navadnim detergentom in se jih razkuži s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi je treba dosledno upoštevati navodila, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. “Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0,05 %-0,1 % raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov,” še dodajajo. Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabimo razkužilo, ki vsebuje 70 % etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70 % etanol, so dostopna v prosti prodaji.