Ostalo

Razgledni stolp Vinarium, najbolj inovativen in kreativen turistični proizvod

V Radencih se bo danes odvil plenarni del Dnevov slovenskega turizma (DST), najpomembnejšega strokovnega dogodka v Sloveniji na področju turizma, zvečer pa bodo podeljene najvišje nagrade v slovenskem turizmu. Razgledni stolp Vinarium, najbolj inovativen in kreativen turistični proizvod.

Sinoči se je v Radencih odvil plenarni del Dnevov slovenskega turizma (DST), najpomembnejšega strokovnega dogodka v Sloveniji na področju turizma. Dogodek DST je organiziran v skladu s strateško usmeritvijo krepitve povezovanja pri razvoju in trženju slovenskega turizma z vsemi večjimi partnerskimi institucijami s področja turizma v Sloveniji, med njimi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenje turističnih agencij Slovenije, Društvo turističnih novinarje in drugi. Udeležil se ga je tudi predsednik vlade RS, Miro Cerar.

Cerar: “Turistični sektor, najpomembnejši strateški sektor države.”

Premier dr. Cerar je ob tem opozoril, da “ne smemo zaspati na hvalevrednih dosežkih ter da moramo preudarno prepoznati in soustvarjati nove trende v turizmu, potrebe mlade generacije Y ter pristopiti z modernimi rešitvami«. Pri iskanju rešitev so nam lahko v izjemno pomoč številne naravne danosti Republike Slovenije, ki odpirajo vrata novim priložnostim in novim delovnim mestom v turizmu, je poudaril predsednik vlade dr. Miro Cerar. Ob tem ne gre pozabiti na možnost razvoja vinogradniškega in ribiškega turizma v Sloveniji.” 

Turistični sektor je lani ustvaril 2,2 milijardi evrov prihodka iz naslova izvoza potovanj, v plačni bilanci Republike Slovenije pa predstavlja pomembnih 37,5 odstotkov izvoza storitev ter 7,7 odstotkov skupnega izvoza. Lani je Republika Slovenija gostila kar 3,9 milijonov turistov, pri čemer smo presegli rekordnih 10 milijonov nočitev.

Nagrada Sejalec za lendavski Vinarium

Sejalec je priznanje Slovenske turistične organizacije za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke ter nagrajuje tiste inovacije v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije. Poleg razglednega stolpa Vinarium sta se med finaliste letošnjega tekmovanja Sejalec uvrstila še vodni park Radlje ob Dravi s prvim biološkim bazenom pri nas ter Ledeniški velnes Hotela Špik pod okriljem Hit Alpinee.

Strokovna komisija Slovenske turistične organizacije: “Z zamiranjem industrijske dejavnosti v Lendavi je nastopil tudi čas za spremembo miselnosti v lokalni skupnosti; iz industrijsko mislečega mesta se tako počasi razvija turistično misleče. Pri tem je Lendavi v veliko pomoč najnovejša atrakcija, 53 metrov visok razgledni stolp Vinarium, ki ga je do danes obiskalo že 100.000 ljudi. Številka je za slovenske razmere impresivna. Impresiven je tudi pogled s stolpa, ki seže v štiri države, pri čemer se že v zasnovi tega »panonskega svetilnika« zrcalijo simbolično prepletanje kultur, sobivanje in prijateljstvo narodov. Upravitelj stolpa, Turistična zveza »Lendava vabi«, v tesnem sodelovanju z občino v stolpu in ob njem razvija vsebine in priložnosti za obiskovalce, lokalno prebivalstvo, lokalne ponudnike in pobude. Pozitivni rezultati njihovih prizadevanj se že kažejo v povečanem zanimanju za bližnjo vinsko-turistično cesto in preostale turistične znamenitosti destinacije. Zmagovalni naziv sejalec 2016 gre tako v roke projektu, ki ga odlikujeta posluh in pogum za korenite korake naprej ter aktivno povezovanje turističnih deležnikov na lokalni ravni.”