Ostalo

Projekt etnografske hiše v Dolini se nadaljuje

Kljub temu, da je največja med narodnostnimi samoupravami v Pomurju, na območju Madžarske samoupravne narodne skupnost občine Lendava ni nobene ustanove ali stavbe etnografskega značaja. In prav takšen objekt bo stal praktično sredi vasi v naselju Dolina pri Lendavi. O tem smo poročali že prve dni letošnjega januarja, projekt pa se nadaljuje s polno paro.
Pristojni, ki vodijo projekt so prav v naselju Dolina pri Lendavi že lansko leto našli ustrezno nepremičnino, ki bo že kmalu služila kot etnografska hiša oziroma domačija. Po neuradnih podatkih je omenjena nepremičnina prva hiša iz opek v naselju, tako, da ima stavba sama po sebi kulturno in spomeniško vrednost. Lokacija je izvrstna, saj stoji v centru naselja, v neposredni soseščini vaškega doma in kapelice. Njeno etnografsko vrednost dvigujejo dobro ohranjena gospodarska poslopja, kot so skedenj, leseni in zidani svinjak, hlev in vodnjak.

Poteka priprava načrtov

Čeprav trenutno morda zgleda, da se ureditev etnografske hiše ne premika, pa se v ozadju dogaja ogromno. Trenutno poteka priprava načrtov in zbiranje vseh potrebnih dovoljenj za prenovo stavbe. Pri Madžarski samoupravni narodni skupnosti ocenjujejo, da bodo postopek javnega naročila zaključili do začetka meseca avgusta, ko bodo naposled lahko sklenili pogodbo z investitorjem. Do konca letošnjega oktobra bo potrebno zaključiti z deli, ki jih financira Ministrstvo za gospodarstvo Republike Slovenije.

33 tisočakov bodo prispevali sosedi

Za nakup in pripravo dokumentacije je Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava iz Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2017-2020, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, že lani namenila 50.000 evrov, letos je bilo za prvo fazo obnove namenjenih 120.000 evrov, kar pa seveda ne bo zadostovalo za popolno obnovo.

Projekt je s 33 tisočaki podprla tudi sosednja Madžarska, ki bo finančna sredstva projektu v Dolini namenila iz programa, imenovanega “strokovno leto.” Omenjenih 33 tisoč evrov bodo v bodočo etnografsko hišo lahko vložili v daljšem časovnem obdobju, kar pomeni, da sredstev ni potrebno porabiti v kratkem roku. Sredstva bodo porabljena v naslednji fazi ureditve, takoj po tem, ko bodo sredstva iz državnega proračuna pošla. V naravi je stavba, čeprav grajena skupaj, razdeljena na dva dela, nekoč pa je to bil en objekt- in kot tak bo vrnjen tudi v obstoječe stanje.