Ostalo

Preiskovalna komisija DZ glede sumov nezakonitega financiranja političnih strank včeraj zaslišala Janeza Magyarja

Preiskovalna komisija DZ glede sumov nezakonitega financiranja političnih strank je včeraj zaslišala župana Lendave Janeza Magyarja in župana Vrhnike Daniela Cukjatija. Oba sta včeraj zanikala, da bi kampanjo pred volitvami v DZ financirala preko zakupa objav v medijih, ki jih izdajajo Nova obzorja, katerih 30 odsotni lastnik je stranka SDS. Janez Magyar je nastopil kot prva priča in sicer ob 9.30 uri.




Preiskovalna komisija se je v prvem delu osredotočila na občine, ki jih vodijo župani SDS ali neodvisni župani, ki jih SDS podpira, in ki so Novim obzorjem med kampanjo pred volitvami v DZ plačevale zakup objav v njihovih medijih. Takšnih občin je bilo 40, skupna višina teh zakupov pa je znašala približno 82.000 evrov. Poleg Magyara in Cukjatija sta bila včeraj zaslišana tudi direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec in direktor trženja Novih obzorij, Domen Rant.

Objava fotografije za 3.025 evrov, Demokraciji po besedah Nataše Sukič skupno okrog 6 tisočakov

Fotografija Janeza Magyarja, ki kuha bograč, je bila letošnjega februarja objavljena v Demokraciji, občina Lendava pa je za objavo odštela dobrih 3.000 evrov. Fotografije je bila objavljena pred državnozborskimi volitvami. Spomnimo: Septembra 2021 smo v Lendavi kuhali bograč za Guinnessov rekord, katerega smo seveda tudi osvojili. Kot je dejal Magyar, so ta dosežek objavili takrat, ko je postal uraden. “Tudi na Občino Lendava je bila poslana ponudba, na osnovi katere je za tem nastalo dolžniško-upniško razmerje. Storitev, ki je bila opravljena, je bila tudi plačana,” je dejal. V nadaljevanju je še povedal, da ponudbe dobivajo tudi s strani drugih medijev in da so tudi njim kaj plačali. Poudaril je, da konkretnega razloga, zakaj tam sedi, ne vidi, za tem pa je prejel opazko članice Nataše Sukič, da naj ne polemizira kot da je v poslanskih klopeh temveč, da naj odgovarja na vprašanja komisije.

Kot je v nadaljevanju dejal Magyar, za objavo niso plačali zgolj Demokraciji. Dejal je, da je Občina Lendava za plačevanje raznih tovrstnih storitev skupno porabila 59.000 evrov, od tega je Novim obzorjem šlo nekaj malega čez 4.000 evrov. Magyar v nadaljevanju še pojasni, da je “levim” medijem, oz. medijem, ki so levo usmerjeni, šlo 18.970 evrov. “Upam da bom tudi za to dobil kakšno vprašanje,” je nadaljeval. Kasneje je dejal še, da so RTV Slovenija namenili nekaj čez 5.000 evrov, nekaj čez 5.000 evrov pa tudi podjetju, ki izdaja tednik Pomurski Vestnik, a se predsednica komisije s tem ni strinjala, Sukičeva pa je dodala, da je ta znesek bil izplačan v štirih letih, od tega zneska pa je 1.000 evrov bila zgolj naročnina, je še dejala. Na vprašanje predsednice komisije Mojce Šetinc Pašek, zakaj Občina Lendava ni plačevala recimo Delu, ki ima daleč največji doseg, temveč prav Demokraciji, je Magyar pojasnil, da na Občini “sodelujemo s tistimi, ki nam pošljejo ponudbo, se kaj pomenimo, morda tudi za znižanje ponudbe, in to je to.”

Lenart Žavbi, član komisije je omenil, da so recimo spletni portali 24ur, N1, Siol, ki imajo veliko večji doseg, novico objavili brezplačno. “Zakaj ste plačali prav Demokraciji, ki ima v primerjavi z mediji, katerim ni bilo potrebno plačati, mizeren doseg?” Magyar je odgovoril, da imajo na Občini svojo uredniško politiko, svoj PR, ki je ocenil, da je to dobro. O imenih Magyar ni želel govoriti. Mojce Šetinc Pašek je dejala, da je Občina Lendava v minulih dveh letih RTV Slovenija za promocijo namenila nekaj manj kot 3.000 evrov. “Vse je odvisno od ponudb, ki jih prejmemo na Občino,” ji je odgovoril Magyar.

V nadaljevanju zaslišanja je Sukičevo zanimalo, zakaj je v času volilne kampanje na fotografiji v tedniku Demokracija prav on in ne občani, med tem, ko je še pred nekaj trenutki trdil, da so se ti tako trudili za ta projekt. “Vtikujete se v uredniško politiko nekega podjetja. Jaz te fotografije nisem dal, je sploh nimam, a jo imajo naši na Občini in katero fotografijo so poslali, je stvar njih in zatrdim lahko, kdo je kakšno fotografijo poslal in objavil, preverjal nisem,” je odvrnil Magyar. Na vprašanje Mojce Šetinc Pašek, ali je prišlo do zlorabe položaja župana, je Magyar dejal, da ne.