Ostalo

Pozor! Pred nami izjemno vroči dnevi. Bodite previdni

“Od danes do predvidoma prihodnjega ponedeljka 7. avgusta bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev,” opozarjajo pri Agenciji Republike Slovenije za okolje. Dobro bo upoštevati opozorila meteorologov, se ne neposredno izpostavljati soncu ter piti veliko vode.
Z današnjim dnem nad naše kraje prihaja že peti vročinski val zapored. Najvišje temperature zraka bodo po nižinah krepko nad 35 stopinj C, tudi ponoči bodo, predvsem v mestih, temperature okrog 20 stopinj C. Toplotna obremenitev bo čez dan zelo velika. Najbolj vroče bo od torka do sobote, ko se dnevne temperature ne bodo spustile pod 35 stopinj C. Visoke bodo lahko tudi koncentracije ozona. Te so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro.

V takih dneh se, če je le mogoče, izogibamo fizičnim aktivnostim na prostem. Te izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona in temperature nižje. Ne pozabimo na najpomembnejše: Obilico vode. Če se pretirano potite, popijte manj kave, alkohola in drugih snovi, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa. Vročinski valovi s temperaturami nad 35 stopinj so v zadnjem desetletju postali dokaj reden pojav.

Zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Poskrbite tudi za živali!

Različne živali v vročih poletnih dneh potrebujejo oskrbo. Ne pozabimo na obilico vode, hrano in primeren prostor v senci ali hladnem prostoru. To na splošno velja za vse živali, ne le za pse in mačke, ki so kot domače živali najpogostejši. Živali nikakor ne puščajte v avtomobilih!