Ostalo

Poletje se poslavlja: Pred nami izrazita hladna fronta

Letošnje poletje se bliža koncu in lahko rečemo, da ga je zaznamovalo zelo raznoliko vremensko dogajanje s pogostimi, tudi močnejšimi padavinami. Prav ob koncu avgusta nas bo očitno zadela izrazita vremenska sprememba (“summer killer”). V zadnjih dneh so meteorološki izračuni vse bolj enotni glede izrazitega poslabšanja vremena ob koncu tega tedna.
Količina padavin je bila od 1. julija do 25. avgusta v večjem delu Slovenije nadpovprečna, ponekod tudi za 60 % več kot običajno. Tudi v pokrajini ob Muri so bile padavine precej nad povprečjem. Intenzivne padavine so bile prisotne 5 ali več dni še na reprezentativnih postajah na območju Pomurja in Podravja, na Koroškem, v zgornjesavski regiji ter na Goriškem. In če se vrnemo k aktualnemu stanju … Izrazita ohladitev je že zajela Skandinavijo in Britansko otočje, v prihodnjih dneh pa se bo občutno hladnejši zrak širil proti jugovzhodu in dosegel tudi naše kraje.

Čeprav sos e temperature sredi tedna dvignile do 30 ali celo nad 30 stopinj Celzija, pa se nam v prihodnjih dneh obeta občuten padec temperatur in tudi obilnejša pošiljka padavin. Trenutno kaže, da nas bo izrazita hladna fronta prešla v nedeljo, ozračje pa bo nestabilno že od danes naprej. Razlog za spremembo vremena bo tičal v bližini naših krajev, kjer se bosta srečali dve temperaturno zelo različni zračni masi. V ponedeljek, ko bo zapihal severovzhodni veter, bo prehodno deževalo po vsej Sloveniji. Občutno se bo ohladilo. Popoldanske temperature bodo marsikje ostale pod 20 stopinjami Celzija.

Danes bo vremenski vpliv na počutje večinoma ugoden, v popoldanskem času bo vpliv vremena postopno bolj obremenilen. Poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije. V lepem vremenu bo obremenitev srednje visoka do visoka, odvisno od razširjenosti rastline.