Sveže

“Podjetništvo od blizu” v lendavskem Virsu in Varisu

Najboljši slovenski podjetniki novembra javnosti odpirajo svoja vrata. V okviru aktivnosti Podjetništvo od blizu, v sklopu Festivala odgovornega podjetništva Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), se letos še posebej osredotočajo na mlade. Tako so lendavski Virs in Varis obiskali učenci in dijaki ter se seznanili z njihovim delom, vse navzoče pa je pozdravil tudi župan Občine Lendava, Janez Magyar.
Podjetništvo od blizu je vseslovensko dogajanje v okviru Festivala podjetništva, ko najboljši slovenski podjetniki, člani SBC, mladim odprejo svoja vrata in jih povabijo, da preživijo dan v podjetju. Namen je, da mladi podjetništvo in podjetnost živijo, ne pa se o tem le učijo. Tako so svoja vrata mladim, osnovnošolcem in dijakom, odprli v vsem dobro poznanem in uspešnem lendavskem podjetju Virs, mladi pa so tako lahko neposredno doživeli dinamičnost, zahtevnost in lepoto podjetniškega sveta.

Osnovnošolci in dijaki so tako lahko spoznali vrednote in ideje podjetja Virs iz Lendave. Podjetje so torej obiskali učenci OŠ Beltinci in OŠ Prežihovega Voranca Bistrica ter dijaki Dvojezične srednje šole Lendava in Ekonomske šole Murska Sobota. “Virsovci verjamemo v mlade, v njihovo inovativnost ter ideje in se zavedamo, da bodo prav oni kreatorji prihodnosti, tudi naše,” so sporočili iz podjetja Virs. Vse prisotne je sicer uvodoma pozdravil tudi Janez Magyar, župan Občine Lendava.

Po uvodni predstavitvi podjetja ter lastnika, Renata Pahorja, so si ogledali proizvodnjo ter prostore uprave podjetja, ki veliko sodeluje z lokalno okolico ter okoliškimi šolami. Čeprav so mnogi učenci podjetje obiskali že večkrat, so dejali, da je tokratni obisk bil poseben, saj so zaposleni predstavili svoje delovanje na zelo inovativen, igriv način.

Zaposleni so tako učencem kot tudi dijakom predstavili tehnične podrobnosti projektiranja, programiranja, sestavljanja in proizvodnje varilnih ter rezalnih robotskih sistemov, ob tem pa so lahko sami preizkusili programiranje njihovih najsodobnejših robotov. Podjetniški poklic in delovanje sicer prinašata še mnogo več. Sta plemenito poslanstvo, prinašata uporabno vrednost, omogočata delovna mesta in izboljšujeta lokalno okolje in širši prostor.

“Podjetje zelo veliko stavi na izobraževanje in sodelovanje z mladimi. Podjetje tako mladim prikazuje pomen odgovornega podjetništva in to je pomembna vloga tako za zaposlene kot za ostale ljudi. Mladi tako dobijo uvod v tehnologijo, v urejenost poslovnega okolja, pri tem pa sodeluje tudi Občina. V ta namen vsako leto objavimo razpise in smo veseli, da se podjetja odpirajo, da mladi lahko uvidijo tukajšnje poslovno okolje. To področje izjemno podpiram, vabilo pa sem sprejel z veseljem, “ je dejal Janez Magyar, župan.

Učenci in dijaki prisostvujejo predstavitvi Virsove proizvodnje

Dijaki iz Dvojezične srednje šole Lendava in Srednje gradbene šole Maribor v Varisu

V okviru Festivala podjetništva pa so dijaki obiskali tudi uspešno lendavsko podjetje Varis. Z delom v podjetju, s tamkajšnjo tehnologijo in zaposlenimi se jih je seznanilo 150 in kot so sporočili iz podjetja, je cilj podjetništvo približati mladim. “Ta dogodek je eden izmed vrhuncev vseslovenskega dogajanja, ko najboljša slovenska podjetja odprejo svoja vrata mladim in jim ponudijo vpogled v svet podjetništva,” so sporočili iz Varisa.

Zaposleni v podjetju Varis so dijakom predstavili svoje najboljše dosežke, vrhunsko tehnologijo in način dela v podjetju. “Festival podjetništva je potekal po vsej Sloveniji. Več kot .1.000 mladih iz različnih slovenskih regij je imelo priložnost obiskati vrhunska podjetja, kjer so se seznanili z njihovimi izdelki in storitvami. Zahvaljujemo se vsem dijakom za obisk in njihovo radovednost. Upamo, da smo jih uspeli navdihniti in jim pokazati, kako lepa in razburljiva je lahko pot podjetništva,” so še sporočili iz Varisa.