Ostalo

Ohranitev starih običajev v Turnišču

Minuli konec tedna se je v Turnišču ponovno odvilo več tradicionalnih prireditev: Ferencovo senje, lüpanje kukurce in trgatev potomke stare trte z Lenta, o čemer smo sicer že poročali.
Ferencovo senje vsako leto poteka v začetku oktobra, ob godu Franca. Sejemska dejavnost je bila pred več kot stoletjem v Turnišču močno prisotna, saj je tu živelo veliko obrtnikov, predvsem čevljarjev, kovačev, krojačev in mlinarjev.

Letošnjo prireditev so pripravili KD Štefan Raj Turnišče, Prostovoljno gasilsko društvo Turnišče in Občina Turnišče. Pestro sejemsko ponudbo je letos obogatila povorka narodnih noš skozi Turnišče. Na čelu povorke je bila godba iz Murskega Središča, kateri so sledile folklorne skupine iz Beltincev, Bistrice, Lendave, Žižkov in Turnišča. Člani domačega kolesarskega kluba Varaški šujstri so prikazali šivanje čevljev nekoč, cel dan pa je bil na ogled tudi čevljarski muzej v bližini prireditve. V nadaljevanju prireditve so se folklorne skupine predstavile in s svojim plesom razveseljevale številne prisotne na prireditvenem prostoru, parkirišču tovarne Planika.

Nadalje so zbrane zabavale domače glasbene skupine, in sicer Polanski zvoki, Gitano band,  Duo klas in Duo Matej band.

V poznih popoldanskih urah se je dogajanje preselilo pred občinsko zgradbo, kjer so člani Vinogradniško-sadjarskega društva pripravili trgatev potomke stare trte z Lenta. Letos so obrali 80 grozdov, iz katerih bo nastal grozdni sok, za potrebe društvenih in občinskih prireditev.

KD Rdeči zvonček Nedelica je v soboto pred Ferencovin senjon predstavilo lüpanje kukurce na Kovačevi domačiji. Prikaz starega običaja je bil zanimiv predvsem za najmlajše, kateri so z velikim navdušenjem pomagali pri delu. Po kratkem kulturnem programu in opravljenem delu, so se zbrani okrepčali s koruznimi žganci in domačim pecivom.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver je povedala: “Mesec oktober je v Turnišču mesec varnosti in starih običajev. V ta namen so se ves konec tedna odvijale prireditve, na katere smo ponosni, da se ohranjajo.”