Ostalo

Odprtje Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi

Včeraj so v Lendavi, na Glavni ulici 124, kjer je od leta 2014 delovala Konzularna pisarna, kot del Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani, odprli Generalnega konzulat Madžarske.

Včeraj je v Lendavi potekalo uradno odprtje Generalnega konzulata Madžarske, ki ga bo vodil generalni konzul dr. Gyula Földes.

Slavnostna govorca na otvoritvi, generalni direktor Direktorata za zadeve EU na MZZ RS mag. David Brozina ter državni sekretar madžarskega Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyjar sta v nagovorih izpostavila, da je odprtje Generalnega konzulata plod odličnih dobrososedskih odnosov ter intenzivnega sodelovanja med državama in manjšinama na obeh straneh meje. GD Brozina je izrazil pričakovanje, da bo Generalni konzulat poleg skrbi za obstoj in razvoj identitete, jezika, kulture in kulturne dediščine madžarske narodne skupnosti v Sloveniji,  veliko pozornosti namenil tudi krepitvi gospodarskega razvoja na lokalni, čezmejni in regionalni ravni.

Vlada Republike Slovenije je soglasje za odprtje Generalnega konzulata Madžarske v Republiki Sloveniji s sedežem v Lendavi podala devetega junija, na predlog ministra za zunanje zadeve.