Ostalo

Od petka je v teku akcija “Slovenija piha 0,0”

Policisti od petka poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Akcija traja do 14. novembra.
Letos že šestič zapored policija, v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in v okviru akcije Alkohol, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, voznikom sporoča, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu. Podoben nadzor bodo izvajali še naslednji mesec, v t. i. veselem decembru, ko bodo aktivnosti tudi evropsko usklajene, saj jih bo koordiniral Roadpol, evropska zveza prometnih policij.

Policisti bomo v času akcije z vstopnico za koncert nagradili voznike, ki bodo opravili preizkus alkoholiziranosti, rezultat pa bo pokazal 0,0. Na letaku bo QR koda za dostop do internetnega naslova koncerta. Druga možnost za dostop do koncerta in natančnejša navodila o postopku dostopa do koncerta pa bodo zapisana na spletni strani www.nulanula.si. Koncert je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, trezno in vozijo 0,0. Alkohol in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Opiti vozniki krivi za vsako tretjo smrtno nesrečo

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.