Ostalo

Od petka naprej letne pnevmatike? Pametno je še nekoliko počakati …

15. marec je dan, ki ga vozniki v Sloveniji poznamo kot dan, ko lahko zimske gume spet zamenjamo za letne. Čeprav se zakonsko predpisano obdobje, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme, s tem datumom izteče, pa je smiselno z menjavo še nekoliko počakati. Sploh če se odpravljate v tujino.
15. marec označuje konec predpisanega obdobja, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. Razen tistih, ki vozijo zimsko-letne gume (teh je v Sloveniji skupaj s tistimi, ki čez poletje ”kurijo” zimske, petina), se bo preostala flota voznikov v prihodnjih dneh postavljala v vrsto za menjavo pnevmatik pri vulkanizerjih. Slednji sicer o gneči še ne poročajo, saj prehod iz zimskih na letne pnevmatike ni smiselen, če konstantna dnevna temperatura ne dosega petnajstih stopinj.

Če zapade sneg, pa ste zimske pnevmatike že zamenjali z letnimi, ste lahko v težavah

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica). Vsekakor pa preložite zmenek z vulkanizerjem, če se prihodnji mesec odpravljate v sosednjo Avstrijo ali Italijo, kajti tam je zimska oprema obvezna vse do 15. aprila!

Vse višje dnevne temperature, s katerimi narašča tudi temperatura asfalta, sicer kar kličejo po letni obutvi, saj se ta bolje obnese na toplejšem asfaltu, medtem ko je obraba zimskih gum tedaj precej hitrejša, a previdnost je mati modrosti, zato z menjavo raje še malce počakajte. Marca namreč to svobodo imate, 15. novembra, ko nastopi sezona zimskih gum, pač ne.

Policija: “Bodite pripravljeni na poledico in sneg, tudi spomladi”

Ker je spomladansko vreme kljub visokim temperaturam ki jih beležimo nestanovitno, poleg tega je marsikje po Sloveniji v teh še vedno lahko poledica, vsaj v zgodnjih jutranjih urah, ponoči in v senčnih legah ter višjih krajih, imejte za vsak primer v avtomobilu tudi metlico in strgalo za čiščenje stekel, guma na brisalcih pa ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bi zmrznila. Naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje pa morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Tudi sneg lahko še vedno preseneti in povzroči hujše ovire v prometu!