Sveže

Nova iniciativa za oživitev železniške linije Mursko Središće – Lendava

Leto 2014 smo si Lendavčani med drugim zapomnili tudi po oživitvi meddržavnega železniškega prometa. Potniški vlak je namreč po dolgih letih vnovič pripeljal v Lendavo iz Čakovca preko Murskega Središća in sicer 20 decembra ob 11.31 uri. Minule korona razmere so žal meddržavno linijo prekinile, poslanec in nekdanji župan Janez Magyar ter Dražen Srpak, župan mesta Mursko Središće pa sta se včeraj na obisku čez mejo strinjala, da je linijo potrebno vnovič oživeti.
Podjetje Hrvaške Železnice je leta 2013 v posodobitev takrat 40 let stare proge Čakovec – Mursko Središče vložilo 16 milijonov kun (2 milijona evrov) in tako hitrost vlaka iz 20, zvišalo na 60 kilometrov na uro. Že takrat so se začeli pogovori o vzpostavitvi potniške železniške relacije Čakovec – Lendava in obratno. Sicer pa je ideja o vzpostavitvi te relacije zrasla na zeljniku hrvaškega sindikata strojevodij v Medžimurju. Takšen potniški vlak bi lahko sicer vozil že bistveno prej, a podjetje Slovenske Železnice za Lendavo ni imelo prometnika. Po urgiranju takratnega lendavskega župana Antona Balažka, po prošnji župana občine Mursko Središče Dražena Srpaka, so ga le našli in promet je lahko stekel.

V času pandemije koronavirusa je bila linija ukinjena, Magyar in Srpak pa si želita vnovične vzpostavitve

V času pandemije koronavirusa je bila linija ukinjena, do danes žal ni bila vnovič vzpostavljena. Da ne bi znova dokončno zamrla, je poslanec in nekdanji župan Občine Lendava Janez Magyar včeraj opravil srečanje z županom mesta Mursko Središće Draženom Srpakom in podal pobudo za oživitev proge Mursko Središće – Lendava. Magyar je Srpaka tako prosil za pomoč pri vnovični vzpostavitvi omenjene linije. V tem primeru seveda ne gre zgolj za povezavo Lendave z Murskim Središćem, temveč je Lendava preko Murskega Središća na splošno povezana z železniškim sistemom, saj je tukajšnja proga slepi del slovenskega železniškega sistema.

“Ker je Mursko Središće razširilo svoj turistični potencial, vemo, da bi ideja o ponovni vzpostavitvi proge Mursko Središće – Lendava igrala pomembno vlogo kot potencialna turistična destinacija, nov zagon pa bi dobilo tudi že aktivno čezmejno športno-turistično in kulturno sodelovanje, tako pri nas, kakor tudi v sosednji Lendavi in v prihodnosti tudi proti Madžarski, kjer je bila proga prekinjena davnega leta 1948, danes pa bi predstavlja resen turistični potencial. Tako kot z Lendavo je tudi z Lentijem že sklenjeno sodelovanje,” so zapisali na Občini Mursko Središče.