Ostalo

Naj prostovoljka v Murski Soboti je postala Amadea Gomboc

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je predvčerajšnjim v grajski dvorani v Murski Soboti podelil priznanja prostovoljcem, ki so si v minulem letu še posebej prizadevali na področju prostovoljstva.

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. Slovenska filantropija in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij s tem nazivom izpostavljata tiste občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Posebna komisija je tudi letos obravnavala vloge, ki so prispele na javni županov poziv in »Naj prostovoljka 2015 v Mestni občini Murska Sobota« je postala Amadea Gomboc.  Amadea Gomboc, diplomirana psihologinja je vodja izpostave Anina zvezdica Pomurje. Dobrodelna organizacija Anina zvezdica pomaga mnogim slovenskim družinam, ki so se znašle na ali pod pragom revščine. S pomočjo svojih akcij povezuje ljudi z vseh koncev Slovenije, ki za ta namen zbirajo hrano. V minulem letu je Amadea vodila že 3. božično akcijo zbiranja hrane za socialno ogrožene družine in posameznike v Pomurju.

Priznanje za »Naj prostovoljno društvo 2015 v Mestni občini Murska Sobota« je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Pušča. Njegovi člani  so se v minulem letu, poleg stalnih nalog kot so usposabljanja, izvajanja intervencij in gradnja gasilske garaže, od vseh društev v Mestni občini Murska Sobota najbolj aktivno odzvali pri reševanju migrantske krize. Sodelovali so pri delitvi hrane migrantom, zagotavljanju logistične podpore s fizičnim delom, prevozi in čiščenjem centrov v Lendavi in Gornji Radgoni.

V kategoriji »Naj prostovoljna organizacija« je komisija izbrala Območni odbor Slovenskega društva HOSPIC, ki je decembra 2015 obeležil 10. obletnico delovanja v Murski Soboti.  Člani HOSPICA nudijo humano in sočutno oskrbo ljudem v zadnjih stadijih neozdravljivih bolezni.  Pri tem posameznikom omogočijo čim bolj polno življenje, tudi ko se le-to izteka in nudijo oporo svojcem pri soočanju z grozečo izgubo v smislu priprave na slovo. Po izgubi bližnje osebe nudijo podporo žalujočim odraslim, otrokom in mladostnikom v procesu žalovanja.

V kategoriji »Naj prostovoljni dogodek« je komisija izbrala dobrodelno akcijo sodelavcev Televizije AS, ki so priskočili na pomoč samohranilcu Ludviku Hariju iz Rakičana. Prepleskali so mu stanovanje, okna in ograjo ter se lotili ostalih obnovitvenih del na hiši. V okviru dobrodelne akcije so za pomoč zaprosili  še druge organizacije in posameznike, ki so priskočili na pomoč bodisi z materialom ali so sami poprijeli za delo.

V kulturnem programu prireditve so sodelovali učenci Osnovne šole II Murska Sobota.

Foto in tekst: MO M. Sobota