Ostalo

Nagrajenci Mestne občine Murska Sobota ob letošnjem kulturnem prazniku

Predvčerajšnjim je v Gledališču Park v Murski Soboti potekla slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku. Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na svoji 9. redni seji sprejel sklep, da ob letošnjem kulturnem prazniku nagrade Mestne občine Murska Sobota prejmejo naslednji nagrajenci: 

Denarno nagrado Mestne občine Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture prejme Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev FLOTA Murska Sobota.  

Zavod FLOTA Murska Sobota je mednarodno uveljavljen producent kulturnih prireditev, tako v Mestni občini Murska Sobota,  kot tudi širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Pod okriljem in v organizaciji omenjenega zavoda v Murski Soboti že od leta 2006  poteka mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki je v minulem letu praznoval svojo deseto obletnico obstoja. Front@ sodobnega plesa je umetniški festival, katerega cilj je odpirati pomembna vprašanja o našem svetu in bivanju in je vitalnega pomena za razpršitev kulturne in umetniške produkcije izven uveljavljenih centrov.

V  času  svojega delovanja je Front@ prerasla v največji festival sodobnega plesa v Sloveniji. To mu daje še posebno težo in pomen, saj Murske Sobote  kot prepoznavnega kulturnega  stičišča ne vzpostavlja in promovira le v ožjem slovenskem prostoru, ampak jo zlasti umešča na kulturni zemljevid Evrope. Murska Sobota je preko festivala Front@  postala mesto srečevanja plesalcev, koreografov, pedagogov, teoretikov in programskih vodij iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Španije, Velike Britanije in Slovenije.

Zelo pomemben programski element predstavlja  animacija publike, ki služi razbijanju stereotipov o elitistični naravnanosti sodobnega plesa. Tako je zavod FLOTA  v okviru  posebnega projekta Generacije uspešno vzpostavil aktivno sodelovanje z lokalno javnostjo. Projekt Generacije, v katerega so  vključeni predvsem starejši občani, je bil predstavljen na festivalu Front@, sodeloval pa je tudi na državni proslavi ob 95. letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Beltincih. V okviru festivala se je s predstavo Barka  prestavila tudi skupina, ki vključuje ljudi s posebnimi potrebami.

Zavod FLOTA je  kot organizator  festivala Front@  tudi bistveno prispeval k organizaciji in izvedbi programskega  dela Evropske prestolnice kulture 2012, ki je potekal v Mestni občini Murska Sobota.

Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture prejme Matej Končan (Kleemar).

Matej Končan se je že v srednji šoli začel ukvarjati z glasbo, kmalu po končani gimnaziji, pa je na tem področju dosegel tudi vidnejše uspehe. Bil je soustanovitelj glasbenih skupin Manul in Kleemar. Njegovo delo je bilo izdano na različnih glasbenih kompilacijah: “Everybody Loves Raymond”  na kompilaciji K4 FORMAT (klub K4); “Someone Who You Nod To” na kompilaciji Progress: The Trieste-Vladivostok EX.04 Line (rx:tx), “Fuckin’ cc” na kompilaciji Elektrostars Vol. 1 (Val 202)…

Od leta 2008 do 2013 je soustvarjal v slovensko-hrvaški zasedbi Lollobrigida, s katero so izdali album in imeli nastope po mnogih slovenskih in evropskih odrih (petkrat tudi na enem večjih evropskih festivalov, festivalu EXIT). Eno večjih priznanj, ki potrjuje kakovost njegovega dela s skupino Lollobrigida, je bila nagrada MTV Adria Music Award za najboljšo regionalno glasbeno skupino. K sodelovanju ga je kot avtorja glasbe leta 2007 povabil tudi gledališki režiser Luka Martin Škof, s katerim sta uspešno izpeljala  sedem gledaliških predstav in dve prireditvi. Tako že nekaj leto sodeluje z različnimi profesionalnimi gledališči po Sloveniji.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti prejme Janez Mataj.

Janez Mataj je že več let aktiven na področju literarnega ljubiteljskega delovanja. V 30 – letnem službovanju v tiskarni Pomurskega tiska je kot korektor prebral veliko knjig in druge pisane besede v slovenskem, hrvaškem in delno tudi angleškem jeziku ter korigiral vse knjige Pomurske založbe, ki so bile natisnjene v tiskarni. Pisana beseda ga je vedno privlačila, zato je že v ranih šolskih letih sodeloval pri izdajah različnih glasil na gimnaziji.

Službeno korigiranje mnogih knjig domačih in tujih priznanih pisateljev je Janeza Mataja spodbudilo, da je še sam poskušal s pisateljevanjem in s pomočjo založb izdal 12 knjig:

Letala na Prekmurjem med obema vojnama, Naše Prekmurje s prispevkom o prekmurskih letalcih v 1. svetovni vojni, Monografija Sobote 1. izdaja, Monografija Sobote 2. dopolnjena izdaja, roman Plaščarji 1.  in 2. del, roman Vend 1. in 2. del, Zgodovina letalstva v Sloveniji, roman Cintor, Zračni asi v 1. svetovni vojni (izdala ameriška založba v angleškem jeziku) in roman Kavarna.

Poleg navedenih knjižnih izdaj je še veliko dopisoval v različna tiskana glasila s kratkimi spisi in drugimi aktualnimi prispevki.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo mladih ustvarjalcev prejme Osnovna šola II Murska Sobota za izvedbo projekta in izdajo zgoščenke »Prvosrčen« – Deca.

Zgoščenka »Prvosrčen« je nastala kot zaključni izdelek učencev, ki so sodelovali pri različnih šolskih in obšolskih dejavnostih v zadnjih treh letih. Pri projektu je sodelovalo več kot 50 učencev ob podpori celotnega kolektiva Osnovne šole II Murska Sobota.  Na zgoščenki najdemo priredbe desetih slovenskih zabavnih in ljudskih pesmi, ki so jih pod mentorstvom učiteljev Marka Wolfa in Mirana Flegarja ustvarili učenci Osnovne šole II Murska Sobota.

Zgoščenka je izšla v nakladi 400 izvodov in je bila premierno predstavljena 5. junija 2015 na zaključni prireditvi Osnovne šole II Murska Sobota, kjer so bile vse pesmi iz zgoščenke tudi predstavljene, odpete in odigrane v živo. Zaključek projekta je bila namreč postavitev projekta na oder in izvedba koncerta v živo. Koncert je po kakovosti in odmevnosti presegel vsa pričakovanja.

Projekt je nekaj edinstvenega v ožjem in širšem kulturnem okolju. Učenci niso bili samo izvajalci posameznih pesmi ampak so sodelovali v vseh fazah projekta. Od idejne zasnove do realizacije projekta: snemanje v studiu, urejanje »birokratskih« zadev, promocija. V projekt je bilo vloženo veliko truda, energije in medsebojnega sodelovanja.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek bo nagrajencem nagrade izročil na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v petek, 5. februarja 2016 ob 19. uri v Gledališču Park Murska Sobota. Slavnostni govornik ob prazniku bo državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak. V programu bo nastopil Boris Cavazza kvartet.  Video portrete letošnjih nagrajencev je režirala Duša Škof.