Sveže

Na sodišču se je včeraj začela pravda med podjetjem Eko-Park in njegovo soustanoviteljico, Občino Velika Polana

Včeraj, 15 minut pred deveto uro dopoldan se je na murskosoboškem Okrožnem sodišču, v sobi številka 23 pričela gospodarska pravda, natančneje, odvil se je pripravljalni narok, med lendavskim komunalnim podjetjem Eko-Park in med Občino Velika Polana, njegovo soustanoviteljico. Razlog: Vodarina za Pomurski vodovod.
Sporom med lendavskim komunalnim podjetjem Eko-Park in njegovo soustanoviteljico, občino Velika Polana ni videti konca. Ti se vlečejo že več let in so se začeli takoj po končani gradnji Pomurskega vodovoda, sistema A. Že takrat so poznavalci napovedovali, da se spor med obema ne bo zaključil tako hitro in imeli so prav. Javno podjetje Eko-Park od občine Velika Polana terja dobrih 13 in pol tisočakov s pripadki. Gre za povračilo vodarine iz leta 2016, zgodba, prvo dejanje, pa se je na sodišču znašla po kar letu in pol prelaganj. Podjetje Eko-Park in Občina Velika Polana stojita vsak na svojem bregu.

Začetek spora sega v čas določitve skupnega upravljavca vodovodnega sistema A, ko Občina Velika Polana ni podpisala upravljavske pogodbe z javnim podjetjem Eko-Park Lendava. “To naj bi občina Velika Polana storila le pod pogojem dosledno upoštevane metodologije za pripravo cene, saj želi zaščititi svoje občane pred nepotrebnimi in prekomernimi finančnimi obremenitvami,” je župan Damijan Jaklin pojasnil na tiskovni konferenci lanskega decembra. V sejni dvorani sta, poleg sodnice Andreje Pintarič, sedela tudi pooblaščeni zastopnik javnega podjetja Eko-Park, odvetnik Alojz Draškovič iz Murske Sobote in direktorica občinske uprave Velika Polana Lidija Vučko Bukovec, ki je prišla v imenu odsotnega župana Damijana Jaklina.

Brez zapletov ni šlo

V sobi številka 23 se je zapletlo že pred začetkom. Sodnica Pintaričeva je namreč že na začetku ugotovila, da kljub pooblastilu župana Jaklina, direktorica občinske uprave ne more nastopiti pred sodiščem kot pooblaščenka, saj nima opravljenega pravniškega državnega izpita. Ta je morala dvorano nemudoma zapustiti, prisotna pa ni smela biti niti kot zainteresirana javnost. Pripravljalni narok je bil tako izveden brez prisotnosti tožene stranke. Okrožna sodnica je prvi narok razpisala 16.4.2020, ko se bo opravilo zaslišanje prič, prisoten pa bo moral takrat biti tudi zakoniti zastopnik občine Velika Polana Damijan Jaklin.

Obstaja seveda možnost, da do naroka ne bo prišlo, saj bosta Eko-Park in občina Velika Polana lahko že prej dosegli dogovor o poravnavi in sodno reševanje spora ne bo več potrebno.