Ostalo

Murski Soboti prvo mesto v akciji “Naj javno stranišče 2022” v kategoriji mestnih občin

V Dominikanskem samostanu na Ptuju je danes potekala sklepna prireditev akcije “Naj javno stranišče 2022,” ki jo je priredilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. V kategoriji mestnih občin je Mestna občina Murska Sobota osvojila prvo mesto, ocenjena so bila javna stranišča na tržnici ter ob Soboškem jezeru.
Priznanje je prevzela direktorica mestne uprave v Murski Soboti Milena Vöröš, ki je ob tem povedala, da so ponosni na prejeto priznanje in s tem pohvalo, da delajo dobro. Zahvalila se je tudi vzdrževalcu javnih sanitarij, javnemu podjetju Komunala. Dodala je, da se na občini zavedajo, da je potrebno dodatno javno stranišče v mestnem središču, s primernim dostopom tudi za ranljive skupine. Izgradnja manjšega in nevpadljivega objekta v mestnem središču, za katerega že imajo izdelano projektno dokumentacijo, je sicer že bila vključena v proračun mestne občine za leto 2022, vendar do realizacije ni prišlo zaradi nestrinjanja prebivalcev. “Še naprej si bomo prizadevali za njegovo vzpostavitev, ob tem pa bi si želeli tvornega sodelovanja s stanovalci mestnega središča,” so zapisali.

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga obeležujemo po vsem svetu. V ta namen Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen od leta 2009 izvaja akcijo Naj javno stranišče, ki je namenjena osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč.

Med majem in septembrom so člani komisije društva prevozili nešteto kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na različnih lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 12 mestnih občinah, 88 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Komisija je ocenjevala dostopnost, označenost dostopa, urejenost, število sanitarij, sanitarije za invalide, opremo in higienski material. Informacije o stanju javnih stranišč v Sloveniji, pridobljene v akciji, niso pomembne le za osebe s kronično vnetno črevesno bolezen, temveč tudi za ostale ljudi, zato ima akcija širši družbeni pomen.