Sveže

Letalska obramba pred točo: Delež lendavske Občine znaša 3.500 evrov

V včerajšnjih zgodnjih popoldanskih urah so občinski svetniki Občine Lendava prejeli glasovnice za izvedbo 12. korespondenčne seje. Gre za sejo, ki se jo izvede preko elektronske ali klasične pošte. S pripeto glasovnico bodo občinski svetniki do četrtka odločili, ali bo Občina Lendava podpisala pogodbo o letalski obrambi pred točo.
Že v začetku letošnjega maja je prva letošnja toča klestila po Pomurju in Podravju, a letalska obramba proti toči še vedno ne deluje. Težava je v nepodpisanih pogodbah med Občinami, kmetijskim ministrstvom in letalskim centrom Maribor. Da bi se obramba dejansko lahko pričela izvajati, bi pogodbe moralo podpisati vsaj 80-odstotkov Občin na omenjenih dveh območjih. Občinski svetniki Občine Lendava morajo do četrtka podati soglasje k podpisu pogodbe in pričakovati je, da se bo to tudi zgodilo.

Občinski svetniki Občine Lendava torej odločajo za sprejem sklepa o soglasju k podpisu Pogodbe za izvajanje aktivnosti potrebnih za izvajanje posipavanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju SV Slovenije v letu 2018 z letalsko obrambo pred točo z izvajalcem Športno društvo Letalski center Maribor, v višini sofinanciranja 3.500,00 EUR (z DDV). V sklepu številka 2. je med drugim navedeno še, da mora izvajalec v primeru neučinkovitosti izvedene storitve prevzeti odgovornost.

Občina Lendava je sicer v postopku javnega naročila sodelovala z kmetijskim ministrstvom, dne 22.6.2018 pa je med drugim tudi bila podpisana krovna pogodba z omenjenim izvajalcem, Občina pa bo pogodbo z izvajalcem za svoje območje podpisala po odločitvi občinskega sveta Občine Lendava.

Četudi je nastanek toče možno preprečiti, močnega vetra in nalivov ni

Nevarnost pojava toče je v Sloveniji velika, naša država pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi. Nevihte s točo na ozemlju okoli en kvadratni kilometer se v Sloveniji pojavijo vsako leto nekaj desetkrat, take, ki prizadenejo ozemlje nekaj kvadratnih kilometrov nekajkrat, tiste z večjim obsegom pa vsakih nekaj let enkrat. Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča, temveč najbolj pogosto tudi močan veter in intenzivne padavine. Torej, četudi bi bilo mogoče nastanek toče preprečiti, ni mogoče preprečiti močnega vetra in intenzivnih nalivov, ki v največ primerih naredijo največjo škodo.