Sveže

FOTO: Zlevankijada v Gaberju

Kulturno društvo Zarja Gaberje pri Lendavi je v soboto, 29.5.2021 v vaškem domu v Gaberju že šestič zapored pripravilo Zlevankijado, tekmovanje v pripravi najboljše zlevanke iz koruzne moke. Prireditev se je tokrat izvedla v sklopu projekta “DediščiNAdlani” v okviru javnega poziva LAS pri dobrih ljudeh 2020.
Tokrat so tekmovalci lahko pripravili dve različni koruzni zlevanki, in sicer klasično in moderno. Vsak tekmovalec ali tekmovalka je doma spekel vzorec koruzne zlevanke, velikosti  15×15 centimetrov, ki ga je oddal v ocenjevanje. Zlevanka je lahko vsebovala tudi razne dodatke, klasična samo smetano, marmelado in jabolka, moderna pa med drugim tudi orehe, mak, semena, čokolado, sadje, ipd.

Tekmovanja se je udeležilo 25 tekmovalcev iz Gaberja, Petišovcev, Dolgovaških goric, Pince Marofa, Benice, Trimlinov, Gornjega Lakoša, Lendave, Čentibe, Doline in Pinc. Skupaj so oddali 31 vzorcev, med njimi 19 klasičnih in 12 modernih. Tričlanska komisija, katero so sestavljali Angela Toplak, Dragica Nagy in Irenca Smodiš, je izbrala tri najboljše klasične in tri najboljše moderne koruzne zlevanke.

Prvo mesto za klasično koruzno zlevanko je prejel Stanislav Vučko iz Gaberja, drugo mesto je dobila Marija Raduha iz Gaberja, tretje mesto pa Branko Prendl, prav tako iz Gaberja. Z najboljšo moderno koruzno zlevanko je navdušila Snežana Novak iz Lendave, drugo mesto je zasedla Blanka Geld iz Čentibe, tretje mesto pa Olga Magdič iz Dolgovaških goric. Spodbudno je, da so sodelujoči vsako leto vse bolj ustvarjalni in izvirni, ter zelo veliko dajo med drugim tudi na dekoracijo. Zato je žirija podelila še nagrado za inovativnost, katero je prejela Snežana Novak iz Lendave.

Obiskovalci in tekmovalci so bili nad pripravljenimi zlevankami navdušeni, zato so jih na koncu tudi poskusili. Tekmovanje je spremljal glasbeni vložek domačih slovenskih ljudskih pevcev in godcev Gaberskih mantrašev.


FOTO: Tomaž Galič