Ostalo

FOTO: V Rakičanu slovesno odprli prenovljen dom starejših

Ob letošnjem mednarodnem dnevu voda so v matični enoti Doma starejših Rakičan, slovesno svojemu namenu predali prenovljene osrednje zgradbe doma. Ob tej priložnosti se je soboški župan Damjan Anželj zahvalil direktorju doma Zoranu Hoblaju za pomemben prispevek, ki ga skupaj s svojimi srčnimi sodelavkami in sodelavci v obliki skrbi za starejše občanke in občane, namenja celotni skupnosti.
Anželj je izpostavil, da je zahteven in dolgotrajen projekt celovite prenove doma zahteval ogromno energije, direktorju pa je bilo v tem obdobju, za pol leta zaupana še vloga podžupana v opravljanju funkcije župana Mestne občine Murska Sobota. Stanovalcem je zaželel prijetno bivanje v domu, zaposlenim pa vse dobro pri izpolnjevanju njihovega plemenitega poslanstva. Svečanega dogodka so se, poleg stanovalcev in njihovih svojcev ter zaposlenih v domu, udeležili tudi številni visoki gosti, med njimi minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost dr. Luka Omladič, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, mag. Dejan Židan, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik, poslanec DZ Jožef Horvat, škof evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Leon Novak in drugi. Slovesnost pa sta obogatila pomurska glasbenika Dorina Gujt in Dejan Berden.

Dom starejših v Rakičanu je sicer največji tovrstni javni zavod v Pomurju, prenova matične enote doma pa je bila sofinancirana z evropskimi kohezijskimi sredstvi. Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je ob tem poudaril, da prenova in modernizacija doma pomembno prispevata k dvigu kakovosti življenja in oskrbe starejših v regiji. “Prav dvig kakovosti življenja ljudi ne glede na to, kje v Sloveniji oziroma v Evropski uniji živijo, je bistvo evropske kohezijske politike. Zato me zelo veseli, da ste za to prenovo doma pridobili 10,5 milijona evrov evropskih kohezijskih sredstev. Kajti ta sredstva so namenjena ljudem! Zame je to primer dobro izkoriščenih evropskih sredstev,” je dejal minister Jevšek. Po njegovih besedah je tudi zaradi tega uspešno izvedenega projekta Slovenija uspešno izkoristila vsa razpoložljiva sredstva iz programa evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020. “Na celotnem območju Pomurske regije je bilo v obdobju 2014-2020 potrjenih 501 operacija v skupni višini 163,6 milijonov evrov, od tega 106,9 milijonov evrov sredstev EU,” je še dejal Jevšek.

Celotna vrednost projekta je sicer znašala 15,5 milijona evrov, od tega so sredstva Evropske unije znašala 11,5 milijona evrov, razliko pa je zagotovil Dom sam. Izvedba je bila izjemno zahtevna zaradi kratkega roka za dokončanje in selitve stanovalcev, piko na i pa je dodalo še lansko neurje, ki je povsem uničilo okolico doma, kot je v svojem nagovoru izpostavil Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan. Dodal je, kako je naložba v obnovo matične enote Doma starejših v Rakičanu, zajemala tudi ureditev oddelka za začasne namestitve stanovalcev. Luka Omladič, državni sekretar na Ministrstvu za solidarno prihodnost pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, je kot slavnostni govornik izpostavil pomen prenove zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot je dejal, bi se lahko ob zdajšnjem stanju, ko se oskrba starejših večino financirana z lastnimi prispevki, čez čas znašli v situaciji, da bi ta postala za najbolj ranljive odvisna od tega, tako Omladič, kako globoki so naši žepi. Zato so dolgotrajno oskrbo zasnovali kot nov steber socialnega zavarovanja.

Rakičanski dom sicer izvaja dejavnost institucionalnega varstva starejših v treh enotah, kjer je na voljo 360 postelj, kapaciteta matične enote doma v Rakičanu pa je zdaj 237 postelj. Torej je zaradi preureditve večposteljnih sob v eno in dvoposteljne, ki so opremljene s svojimi sanitarijami, manjša. Ob tem dom izvaja tudi pomoč na domu za 170 uporabnikov, za 120 oseb pa tudi dostavo kosil. Ob tem bo Dom starejših Rakičan, kjer je zaposlenih 260 delavcev, letos začel izvajati še dnevno varstvo v treh dnevnih centrih.