Ostalo

FOTO: V mestni hiši se je včeraj odvila mednarodna konferenca v okviru projekta WE4EU ali Europe for Citizens

V lendavski mestni hiši se je včerajšnji popoldan odvila mednarodna konferenca v okviru projekta WE4EU ali Europe for Citizens. Gre za projekt, s pomočjo katerega sodelujoči spoznavajo dobre prakse Madžarov, Slovakov, Romunov, Čehov, Poljakov in Slovencev, sodelujoči iščejo evropske natečaje kjer bi lahko skupaj nastopili s konkretnimi idejami in projekti, zato, da bi lahko mladim omogočili boljše življenjske standarde ter da bi jim s tem pomagali ostati doma ali v okolici.
V sklopu evropskega projekta WE4EU ali Europe for Citizens se je včerajšnji popoldan v veliki sejni sobi mestne hiše v Lendavi odvila mednarodna konferenca, katere so se udeležili projektni partnerji iz šestih evropskih držav (Slovenija, Madžarska, Slovaška, Češka, Romunija in Poljska) ter predstavili projekte na področju turizma. Med drugim sodelujoči iščejo evropske natečaje kjer bi lahko skupaj nastopili s konkretnimi idejami in projekti, zato, da bi lahko mladim omogočili boljše življenjske standarde ter da bi jim s tem pomagali ostati doma ali v okolici.

“V sklopu nekaj mesečnega sodelovanja smo se lahko srečali in sodelovali v madžarskem mestu Gyöngyös, v romunskem mestu Targu Secuiec, v slovaškem Lučencu in sedaj pri nas, v Lendavi, ki je izmed vseh držav partneric najmanjša. Vseeno bi vam pa radi z našo predstavitvijo malce približali to, da je mesto kljub majhnosti živahno, saj optimistično gradimo nove zgodbe tako v turizmu, kot na drugih področjih in se uresničujejo tudi projekti, za katere smo si nekoč mislili, da so morda preveč ambiciozni ali optimistični,” je dejal podžupan Ivan Koncut v funkciji župana Občine Lendava.

Vsi sodelujoči pa bodo že sicer udeleženi na desetih strokovnih srečanjih, na katerih bodo spoznali tradicijo in kulturo drugega. V ospredje bodo potisnjeni osebni odnosi, vzpostavitev in razvoj družbenih, gospodarskih, okoljskih in kulturnih odnosov med državljani Evropske unije s sodelovanjem lokalnih oblasti in njihovih združenj, kar so sodelujoči poudarili na včerajšnji konferenci. Vsaka Občina bo do leta 2027 spisala seznam projektov, ki jih do omenjenega leta želi uresničiti, kar bo tudi osnova za strategijo.