Ostalo

FOTO: V lendavski Sinagogi so se tukajšnji Madžari spomnili krvavo zatrte vstaje

23. oktober 1956 bo v spominu Madžarov za vedno ostal kot dan, ko so se spontano uprli avtoritarni komunistični vladi. Ta dan je na Madžarskem državni praznik, spominjajo pa se ga tudi zamejski Madžari. S kulturnim programom v Sinagogi so se ga spomnili tudi tukajšnji Madžari. Slavnostni govornik je bil Dušan Orban, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.
Tistega dne so študenti in književniki, zbralo se jih je približno 20.000, blizu kipa Bem glasno prebrali zdaj že znamenitih 16 točk, v katerih so med drugim zahtevali takojšen umik ruskih vojakov v skladu z mirovnim sporazumom, nove volitve, na katerih bi volivci svoj glas oddali tajno, pravico delavcev do protesta, odstranitev Stalinovega kipa in pravico do svobode izražanja mnenja. Njihov mirni protest se je nadaljeval pred parlamentom, kjer pa je državna varnostna policija kmalu začela nanje streljati. Sovjetski vojaki so 4. novembra kruto zatrli upor.

V svojem vrhuncu je omenjena revolucija zajela več tisoč ljudi s celotne Madžarske in mnogi od njih so v revoluciji izgubili življenje. Revolucijo so nasilno zatrli in zaprli 13.000 ljudi. Več kot 200.000 Madžarov je emigriralo v tujino. Javno razpravljanje o dogodku je bilo na Madžarskem prepovedano več kot 30 let. Po inavguraciji Tretje madžarske republike leta 1989 je bil v spomin na madžarsko revolucijo 23. oktober razglašen za državni praznik.

Dušan Orban: “Tokrat bijemo bitko z evropskimi birokrati”

“Nikoli nismo obupali ali se predali. Po padcu smo se vzravnali in korakali naprej, proti naši večni želji, svobodni državi. Usodo si danes (Madžari) krojimo sami, po naših željah, z legitimno izvoljenimi predstavniki, ki ne streljajo na nas tako kot takrat, a žal se zgodovina spet ponavlja. Tokrat bijemo bitko z evropskimi birokrati, ki bi se morali bolj osredotočiti na osnovno načelo naše unije, ki je bila zasnovana  na preprostih krščanskih vrednotah. Eno izmed teh osnovnih načel je mir, katerega žal dan danes primanjkuje po celotnem svetu in ne preprodaja orožja. Zagovarjamo stališče, da orožje ne prinaša miru.

Zapiranje notranjih mej ni rešitev za migracije. Zagovarjamo klasično družinsko sliko pri vzgoji naših otrok in zato smo sankcionirani: Sredstva se zamrzujejo, ne izplačujejo. Bojujemo osamljeno bitko za osnovne vrednote, ki zagotavljajo naš obstoj na naši rodni, domači zemlji. Tisoč let branimo naše krščanske vrednote in naš narod od notranjih ali zunanjih nasprotnikov, neprijateljev. In tako bomo postopali tudi naslednjih tisoč let, da bomo v našem domačem rodnem Prekmurju obstali in živeli skupaj Madžari in Slovenci,” je dejal Dušan Orban.

V glasbeno-recitatorskem programu z naslovom “Madžarska, moja ljubezen” sta nastopila Béla Tolcsvay, skladatelj, pevec, glasbenik in prejemnik nagrade Kossuth ter László Pelsőczy, igralec, igralec naslovne vloge v rock operi “István, a király.”