Ostalo

FOTO: V lendavski Knjižnici predstavili zbornik “Poletje”

V Lendavski knjižnici je pred dnevi potekala predstavitev zbornika Poletje. V zborniku so objavljena izvirna dela slovenskih avtorjev, ki so sodelovali na literarnem natečaju JSKD OI Lendava. Literarni natečaj je bil razpisan konec meseca avgusta in je trajal vse do 3. oktobra 2022.
“Poletje je čas oddiha, pa tudi čas novih spoznanj, prvih ljubezni in poglobljenih spominov, in zadnja poletja so bila prav gotovo med najbolj nenavadnimi v zadnjem času, tako da je ob pogledu na morje, ali med sopihanjem v planinah, ali preprosto doma v trenutku zase med oddihom, ali pač v toplem poletnem vremenu, ali morda ob skrbeh ob pogledu na oblačno nebo in zoreče žito, marsikoga prešinila kakšna misel, ali spomin, ali se mu zapisala v spomin kaka podoba, ki jo je gledal, in vabimo vas, da vse to delite z nami,” Takšna so bila izhodišča razpisa, katera so bila med literati zelo dobro sprejeta, saj se je odzvalo nanj kar 44 avtorjev iz cele Slovenije. Med prispelimi deli je bil opravljen izbor. V zborniku je tako objavljenih najboljših 34 pesniških in 10 proznih del.

Navzoče sta pozdravila direktorica Knjižnice – Kulturnega centra dr. Judit Zágorec Csuka in Rozina Nemec, vodja OI Lendava, ki je avtorjem podelila spominski izvod zbornika. Zbornik je predstavil urednik Robert Titan Felix, za glasbeni vložek sta poskrbela dr. Emil Pal in Peter Koša, za likovni del zbornika pa Doroteja Nemec. Prireditev je potekala v soorganizaciji s Knjižnico-Kulturnim centrom Lendava.

“Poletje je zbornik izbranih 15 pesniških sklopov in 10 proznih besedil avtorjev, za katerega je bilo kot izhodiščna tema ustvarjanja zastavljeno preprosto “poletje,” ta najbolj navdihujoč letni čas, čas prvih ljubezni in zadnjih sprehodov ob morju, čas, ki nam po najrazličnejšem mnogokrat ostane najbolj v spominu. In takšna so tudi izbrana besedila, nekatera se potapljajo v spomine, druga so bolj družbeno-kritično naravnana, nekatera pa se preprosto predajajo impresionističnemu upodabljanju ali intimističnemu občutenju poletja kot takega. POLETJE je zbornik navdihujočega branja, ki vas ne bo pustil hladnih, tako kot poletje ne,” je zapisal urednik Robert Titan Felix.

FOTO: Tomaž Galič