Ostalo

FOTO: V Budimpešti je poleg Društva zbirateljev Pomurja “Lindva” bilo prisotno tudi Vinogradniško društvo Čentiba

V madžarski prestolnici vse od 25. septembra 2021 poteka svetovna razstava “Eno z naravo.” Gre za enega največjih in najpomembnejših dogodkov s področja narave in lovstva, ki ga je do danes obiskalo že več kot milijon obiskovalcev. Svetovana razstava, na kateri sodeluje tudi Lendava z Društvom zbirateljev Pomurja “Lindva” in Vinogradniškim društvom Čentiba, bo v kongresnem in razstaviščnem centru Hungexpo v Budimpešti še do 14. oktobra 2021.
Z organizacijo svetovne razstave lovstva in narave na Madžarskem želijo predstaviti pomen ohranitve narave ter spodbuditi k razumevanju vloge lovstva, ribištva in gozdarstva pri njenem trajnostnem upravljanju. Na več kot 75.000 kvadratnih metrih, to je v vseh osmih razstavnih halah, poleg sejma potekale številne konference, predavanja, predstavitve tradicionalnih metod lova, razstava trofej in razstava najnovejših tehnologij. Na svetovni razstavi se letos predstavlja tudi Društvo zbirateljev Pomurja “Lindva” z zgodovinskimi eksponati na temo lovstva v Karpatskem bazenu do leta 1920, o čemer smo že poročali.

Madžarska naciponalna kmetijsko-živilska razstava in sejem (OMÉK), ki letos poteka v okviru svetovne razstave lovstva in narave v Budimpešti, je največji, najstarejši in tradicionalni kmetijsko-gospodarski dogodek na Madžarskem; organizirajo ga vsako drugo leto, letos že 80. zapored. Že drugič se na sejmu z lokalno pridelano pijačo in hrano predstavlja Društvo vinogradnikov Čentiba.

Štiridnevni dogodek “OMÉK,” ki je bil na sporedu med 7. in 10. oktobrom, je učinkovito orodje za promocijo izdelkov ter  širšo in uspešno predstavitev na mednarodni ravni. Turistična kmetija vinotoč Huzimec na sejmu predstavlja domače vino, sire, sokove in marmelado, Helena Horvat prekmursko pa gibanico, jajčni liker, žajbljev liker in med z žafranom. Svoje produkte predstavljajo tudi Vinogradništvo Alen Felšö (vino), Kmetija Car Dobrovnik (bučno olje), Ekološka kmetija Berki Arpad (biosok aronije) in Domače mesnine Biro Jožef (meso iz tunke in zaseka). Na sejmu predstavljajo še knjige, ki jih je izdal Zavoda za kulturo madžarske narodnosti, danes pa so na sejmu nastopili tudi madžarski ljudski pevci KD József Attila Kapca.

Vir: Občina Lendava, Društvo vinogradnikov Čentiba