Ostalo

FOTO: Regijsko srečanje tamburaških skupin in orkestrov Pomurja

Minulo soboto ob 19.00 uri se je v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi odvilo regijsko srečanje tamburaških skupin in orkestrov Pomurja, v organizaciji JSKD – Območna izpostava Lendava in HKD Pomurje. Nastopajoči so poleg obiskovalcev s svojimi nastopi navdušili tudi strokovnega spremljevalca srečanja mag. Damirja Zajca. Program je povezovala Lucija Šetar.
Nastopili so:

  • Pomurski tamburaški orkester;
  • Tamburaško društvo Apače;
  • Tamburaški orkester Sveti Jurij ob Ščavnici;
  • Tamburaši HKD Pomurja Lendava in
  • Tamburaška skupina KUD Šandorovec
  1. Pomurski tamburaški orkester

Pomurski tamburaški orkester je bi ustanovljen  v začetku leta 2020 z namenom združevati pomurske tamburaše in pridobivati učence iz glasbenih šol. Kljub koroni, ki je sledila, jim je v treh letih uspelo izvesti številne koncerte in nastope, med drugim na Festivalu Lent, koncert skupaj z učenci in učitelji Zasebne glasbene šole Maestro, koncert z Adijem Smolarjem, tri koncerte s klapo More iz Šibenika in še veliko drugih nastopov. Na lanskem regijskem tematskem festivalu tamburašev in mandolinistov so prejeli zlato plaketo in se uvrstili na državni festival.

Trenutno igra v orkestru 14 tamburašev z večletnimi izkušnjami, svoje znanje pa želijo nadgraditi in prispevati k odličnemu muziciranju vseh zvrsti tamburaške glasbe. Njihov repertoar je zelo širok, saj se preizkušajo v klasični, ljudski, zabavni pa tudi rockovski glasbi.

Zaigrali so: PASTIRČE MLADO, NAD MESTOM SE DANI in FINAL COUNTDOWN.

Njihova umetniška vodja je Mojca Felbar, dirigentka pa Simona Pirc Katalinič.

  1. Tamburaško društvo Apače

Začetki delovanja naslednje nastopajoče skupine segajo v leto 2007, ko so več kot po 50 letih ponovno obudili  v Apačah tamburaško glasbo. Sprva so vsi igrali na več kot 50 let starih, a obnovljenih inštrumentih sistema »farkaš«. V vseh teh letih delovanja pa inštrumente, ki so dotrajani, zamenjujejo z novimi. Trenutno v skupini še vedno 5 članov – kar je slaba polovica – igra na stare inštrumente. Združuje jih veselje do igranja, petja in druženja. Radi se predstavljajo v domači občini kot tudi širše. Igrajo različne zvrsti glasbe ter vsako leto pripravijo samostojen koncert z gosti.

Zaigrali so: REGIMENT PO CESTI GRE, AMIGOS PARA SIEMPRE in BLUE SPANICH EYES. Njihov umetniški vodja je Jan Juršnik.

  1. Tamburaški orkester Sveti Jurij ob Ščavnici

Tamburaški orkester Sveti Jurij ob Ščavnici je bil ustanovljen leta 2018 in je v začetku  štel šestnajst članov. Večina se jih je  prvič srečala s tamburico. Pridružili pa so se tudi takšni, ki so prej že igrali v tamburaških skupinah in so bili na začetku v veliko pomoč pri učenju. Trenutna zasedba šteje deset članov, nekatere povezujejo tudi družinske vezi. Njihov repertoar zajema poleg ljudskih pesmi tudi klasično glasbo, popevke, narodno zabavne in druge popularne zvrsti iz svetovne glasbene zakladnice. Nastopajo na številnih prireditvah na gostovanjih in doma, tudi na revijah tamburaških orkestrov v organizaciji JSKD,  na festivalu tamburašev in mandolistov, kjer so prejeli zlato priznanje ter se uvrstili na državno raven. Vadijo ob nedeljah  zvečer in so postali že prava glasbena družina, ki deluje kot sekcija v glasbenem društvu »Malo poleg, malo mimo«. Njihov dirigent je Marko Horvat.

Zaigrali so: KJE SO TISTE STEZICE, MALE SANJE VELIKIH in VOLARE.

  1. Tamburaši HKD Pomurja Lendava

Tamburaška sekcija HKD Pomurja je bila ustanovljena 2006. leta, osnova tamburaške skupine, ki se bo predstavila danes, pa igra skupaj že štirinajst let. Tamburaši HKD Pomurje so del folklornega ansambla HKD Pomurje. Njihova osnovna tamburaška glasba je povezana s folklornimi koreografijami. Drugi del njihove dejavnosti pa je povezan s tamburaškimi skladbami in melodijami, ki so jih igrali samostojno na različnih nastopih, druženjih in zasebnih veselicah.  V preteklih letih so s folklornim ansamblom zbrali 15 nastopov in imeli preko 50 samostojnih nastopov in koncertov. S predanim delom prenašajo hrvaški tamburaški izraz in pospešujejo popularizacijo tamburaške glasbe v Prekmurju.

Njihov umetniški vodja je Nikola Kraljić.

Zaigrali so: MALA PODOKNICA, NE VRIJEDI PLAKATI in LENGER POLKA.

  1. Tamburaška skupina KUD Šandorovec – GOSTJE

Zadnji so se predstavili gostje s Hrvaške – Tamburaška skupina KUD Šandorovec. KUD Šandorovec je bil ustanovljen leta 2005. V njem od samega začetka deluje tudi tamburaška sekcija. Tamburaška skupina vadi svoj samostojni program, se pripravlja na spremljanje folklorne sekcije ter na festivale tamburaških ansamblov in orkestrov. Nastopajo na številnih prireditvah in dogodkih v Medžimurju na Hrvaškem in v tujini, redno se udeležujejo Festivala tamburaških ansamblov in orkestrov Medžimurja v Mačkovcu. Tamburaška skupina KUD Šandorovec že deveto leto zapored nastopa tudi kot spremljevalka vokalnega solista Ivana Madžarića na festivalu Medžimurska popevka v Nedelišću, na lanskem državnem srečanju tamburaških ansamblov v Dugem Selu  pa so prejeli srebrno plaketo v kategoriji folklornih ansamblov. Njihov umetniški vodja je Nikola Kraljić.

Zaigrali so: U VLAKU, OJ VULICA PREŠTIMANA in TAMBURAŠI SA DUNAVA.

FOTO: Tomaž Galič