Ostalo

FOTO: Pošta Slovenije bo jutri izdala poštno znamko ob letošnji 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Tudi Pošta Slovenije bo obeležila pomemben datum za Prekmurce, 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Jutri bo namreč izšla priložnostna poštna znamka, na kateri je upodobljen dr. Matija Slavič, teolog, politik in eden ključnih ljudi pri procesu združevanja Prekmurja s preostalo Slovenijo.
Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja je Pošta Slovenije izdala posebno priložnostno znamko, na kateri je podoba dr. Matije Slaviča in zemljevid Prekmurja, kot del slovenskega ozemlja. Slavnostni govornik na predstavitvi znamke, ta se je zgodila predvčerajšnjim v Pomurskem muzeju Murska Sobota, je bil minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je povedal, da so znamke miniaturni spomeniki, ki nam veliko povedo o preteklosti in zgodovini. Predstavnica Pošte Slovenije je dejala, da imajo sicer majhne znamke veliko moč povezovanja: povežejo pošiljatelja in prejemnika pošte, preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo.

Priložnostna poštna znamka bo torej izšla jutri, 31.5.2019. Za njeno oblikovanje je poskrbel Gorazd Učakar, natisnjena pa je bila na sosednjem Hrvaškem. Izvedba je štiribarvni ofset v poli po 25 znamk.