Sveže

FOTO: Pogodba podpisana, v treh objektih bo na voljo 72 stanovanj!

Župan Občine Lendava Janez Magyar je včeraj s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije podpisal pogodbo za odkup sedmih komunalno opremljenih stavbnih zemljišč v Župančičevi ulici za izgradnjo javnih najemnih stanovanj v večstanovanjskih objektih.
Župan Občine Lendava Janez Magyar in  direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, javnega sklada mag. Črtomir Remec, sta v veliki sejni dvorani Občine Lendava včeraj dopoldan podpisala pogodbo za odkup sedmih komunalno opremljenih stavbnih zemljišč v Župančičevi ulici, na katerih bodo zrasli trije večstanovanjski objekti, v vsakem pa bo po 24 stanovanj, ki bodo najemna in primerna za prve iskalce stanovanj, mlade družine in družine z večjim številom otrok. Skupna vrednost investicije se giblje med 8 in 9 milijonov evrov.

Državni stanovanjski sklad sicer letos po državi namerava končati 1.500 stanovanj, prihodnjo leto 1.000 in vsako prihodnjo leto okrog 500. Pričetek aktivnosti bo takoj po podpisu pogodbe, a bo pred dejansko “zasaditvijo” lopate potrebno speljati še nekaj postopkov. Kot je dejal mag. Remec, bodo na skladu verjetno opravili še rebalans proračuna.

“Nedolgo nazaj je Občinski svet sprejel tudi Odlok o pomoči mladim in mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema,” je o reševanju stanovanjske problematike mladih v občini Lendava poudaril župan Janez Magyar. Občina pa si tudi s številnimi drugimi investicijskimi projekti prizadeva za čim višjo kakovost bivanja tako na turističnem, kulturnem, športnem in gospodarskem področju. Mladim je stanovanjski trg manj naklonjen, saj je najobičajnejši način pridobitve stanovanja v Sloveniji nakup, pri čemer imajo mladi praviloma nižje prihodke, na trgu dela pa se soočajo z zaposlitvami za določen čas. Visoke cene nepremičnin ter otežen dostop do finančnih virov mladim otežuje prehod v lastno stanovanje, odhod od staršev in osamosvojitev ter osnovanje najprej lastnega gospodinjstva, šele nato družine.