Ostalo

FOTO: Odprtje samostojne slikarske razstave Želimira Šiška

V preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi se je včeraj pozno popoldan odvilo odprtje samostojne slikarske razstave avtorja Želimira Šiška. Ob odprtju se je odvil tudi krajši kulturni program, za katerega je poskrbel ženski pevski zbor “Kutinske dunje.” Razstava bo na ogled do 24.11.2023, pripravilo pa jo je Hrvaško kulturno društvo Pomurje iz Lendave.
Želimir Šiško se je rodil leta 1949 v Sisku. Z likovnim delom se je začel ukvarjati že v osnovnošolski dobi, sredi šestdesetih let pa je končal risarsko šolo pri prof. Želimirju Janešu, akademskem kiparju in rednem profesorju na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer se je pričel resno učiti risanja in slikanja. Osnovno in srednjo šolo je končal v Sisku, diplomiral pa je na Tehnološki fakulteti Univerze v Zagrebu.

V začetku sedemdesetih je slikal v oljni tehniki, konec osemdesetih pa je ustvaril prve slike s suhim pastelom in od takrat je tehnika pastela postala njegova najljubša slikarska tehnika. Skupinske razstave zaznamujejo njegova osemdeseta leta, leta 1990 pa je imel svojo prvo samostojno razstavo v Knjižnici in čitalnici Narodne univerze v Kutini. Ostalo je zgodovina.

Nesebično sodeluje na več sto skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini, humanitarnih dražbah in likovnih kolonijah. Zaslužen je tudi za okrasitev več knjig in številnih stenskih poslikav cerkva, podjetij in prostorov društev v Moslavini, nedavno pa je zaključil poslikavo 13-metrske stene na otoku Viru. Živi in ​​ustvarja v Kutini. Za svoje umetniško delo je prejel številne pohvale in priznanja, zadnje med njimi je priznanje za prispevek k ugledu in promociji Sisaško-moslavaške županije, ki mu je bilo podeljeno na slavnostni seji županijske skupščine 11. junija 2019.