Sveže

FOTO: Odprtje razstave “Ohranimo sledi”

V preddverju Gledališke in koncertne dvorane Lendava se je včeraj pozno popoldan odvilo odprtje razstave “Ohranimo sledi,” v kateri je razstavljen pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti. Razstavo je v sodelovanju s Knjižnico-kulturnim centrom Lendava pripravila sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Lendava.
“V Društvu upokojencev Lendava smo posebej aktivni na kulturnem področju, saj deluje gledališka skupina Kofetarji, mešani pevski zbor Nimam časa, recitacijska skupina, pripravljamo potopisne večere, upokojenke se zbirajo v krožku ročnih del, deluje tudi skupina za likovno dejavnost in sekcija za ohranjanje kulturne dediščine. Gledališka skupina Kofetarji že deset Let uspešno polni dvorane.

Ustanovili smo tudi Sekcijo za ohranitev kulturne dediščine, v kateri deluje skupina zanesenjakov, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z našo kulturno dediščino. Za vodjo smo izbrali gospo Štefanijo Feher, ki odgovorno načrtuje deta v sekciji. Sledili so krajši delovni sestanki, dogovori o tem, kako se bomo lotili dela. Z zbranimi predmeti, gradivom, intervjuji srno pripravili nekaj manjših razstav in realizirali kar nekaj projektov, ki so prikazovali življenje in delo naših prednikov: Vinogradništvo nekoč, Babičina kuhinja, izdali smo knjižico, v kateri so zbrani stari kuharski recepti z naslovom “Jedi s porumenelih listov iz Lendave in okolice.”

Članice in člani sekcije za ohranitev kulturne dediščine pri DU Lendava smo v projektu “Ohranimo sledi” prikazali ljubiteljsko gledališko dejavnost v Lendavi do danes. Zbrali smo precej gradiva, intervjuvali igralce, izdali brošurico in pripravili razstavo. Intervjuje smo tudi posneli, tako se bo ob pisnem in fotografskem gradivu ohranila tudi živa beseda ljubiteljskih igralcev. Namen omenjenega projekta je bilo zbrati ohranjene sledi gledališke ljubiteljske dejavnosti, da ne bi šla v pozabo. Zato se je Društvo upokojencev odločilo še, da vso zbrano gradivo v celoti odstopi v trajno hrambo KKC Lendava,” je dejal Aleksander Marič, predsednik DU Lendava.