Sveže

FOTO: Odprli projekt Go in Nature

V gozdu med naseljema Žitkovci in Bödehaza, kjer se nahaja Park prijateljstva, je včeraj potekala otvoritvena prireditev, pri kateri so sodelovali partnerji pri mednarodnem projektu z naslovom Go in Nature iz Slovenije in Madžarske. Po otvoritveni svečanosti so se prisotni odpravili na strokovno ekskurzijo po Zalski županiji.

Park prijateljstva se nahaja med naseljema Žitkovci in Bödehaza, kjer je nekoč potekala meja ki je državi strogo ločevala. O projektu Go in Nature so na otvoritveni slovesnosti spregovorili župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in vodja projekta Darja Potočnik in Csaba Szabo, starešina Zveze tabornikov Pomurja.

“Naj odlično zastavljen projekt, ki bo v naši občini prinesel pozitivne spremembe v okolici kroškega broda, v čim večji meri služi prebivalcem obeh strani meje in jih še bolj poveže z naravo in med seboj,” je dejal Aleksander Jevšek, župan občine, ki je v projektu vodilni partner.

V projektu Go in nature bodo projektni partnerji, vodilni je Mestna občina Murska Sobota, približali obiskovalcem naravo in naravne vrednote v zaščitenih območjih skozi zelene trajnostne oblike turizma. Mestna občina bo v okviru projekta urejala območje ob reki Muri, večinoma v širši okolici kroškega broda, kjer bo uredila doživljajsko točko v obliki naravi prijazne infrastrukture. Čezmejni projekt povezujejo zaščitena območja narave in naravnega okolja: Mura, Goričko, Örseg, Balaton, gozdovi v Zali in druga.

Namen projekta Kolesarjenje ob železni zavesi je razviti kolesarski turizem v slovensko-madžarskem obmejnem območju in izoblikovati čezmejno kolesarsko turistično destinacijo ob mednarodni kolesarski poti železne zavese EuroVelo 13. V okviru projekta bo vzpostavljena medsebojno povezana in označena mreža kolesarskih poti ter nova kolesarska ponudba in storitve.

Na strokovni ekskurziji so partnerji iz Madžarske predstavili med drugim razstavo Zakladi Göcseja, gozd in drevesa v Lentiju, center Državne gozdne železnice v Csömöderju, Arboretum Budafa in gozd Vetyemi Osbükkös.