Ostalo

FOTO: Nedavni požar v Filovcih: Anton in Kristina potrebujeta pomoč!

Anton Ošlaj je z invalidno in bolno mam v nedavnem požaru v Filovcih ostal brez vsega. Prijatelji in sosedje mu sedaj skušajo pomagati tudi z zbiranjem denarja in krme za živali. “Če bom moral prodati živino, se lahko le obesim!”
Na območju čudovite panonske vasi Filovci, kjer dober streljaj od turističnega bisera Moravske Toplice, živi skoraj 500 prebivalcev, pogosto slišijo žalostno zavijanje gasilskih siren, žal večinoma zaradi požigov. V vasi, katero regionalka iz Moravskih Toplic proti Lendavi, nekako “deli” na dva dela, saj so na desnem ravninskem predvsem poljedelci, vrtnarji, lončarji in drugi obrtniki, na levem delu ceste pa so na hribčku in gaju večinoma vinogradi in vikendi. In ko so gasilci sedmih gasilskih društev iz občine Moravske Toplice minuli četrtek, 16. avgusta, zvečer hiteli proti Filovcem 170, kjer domuje družina Ošlaj, so se mnogi domačini hitro spomnili treh minulih požigov v vasi, ki še niso raziskani. Tokrat sicer ni šlo za požig, saj so preiskovalci ugotovili, da je tuja krivda izključena, zagorelo pa naj bi med balami sena in slame. Žal pa je v požaru, katerega gost črn dim je dalj časa bilo mogoče videti tudi iz Murske Sobote, ki je od prizorišča oddaljena skoraj 15 kilometrov, in s katerimi se je 56 gasilcev iz številnih prostovoljnih gasilskih društev iz okolice borilo kar nekaj, lastnik gospodarskega objekta, ostal praktično brez vsega. Ogenj so sicer tudi dve uri po začetku požara, gasili gasilci in gasilke iz prostovoljnih gasilskih društev iz občine Moravske Toplice, in sicer iz Filovcev, Bogojine, Martjancev, Ivanjcev, Moravskih Toplic, Sebeborcev in Tešanovcev, ki so kar hitro prišli na kraj, s tem pa so preprečili morebitno širitev požara še na stanovanjsko hišo, saj je gospodarsko poslopje povezano tudi s hišo.

Poleg gospodarskega poslopja je v požaru zgorelo še vse drugo kar je bilo v njem, gospodar Anton Ošlaj je s pomočjo sosedov pred prihodom gasilcev uspel rešiti osem glav goveje živine in tudi prašiče. Tako vsaj živali niso poginile in s tem je tudi materialna škoda nekoliko nižja. A za 58-letnega Antona, ki sam, poleg za kmetijo, skrbi tudi za bolno in invalidno, 85-letno mamo Kristino, je ugotovljenih 40 tisočakov materialne škode, veliko preveč. Sam Ošlaj pravi, da šele sedaj, ko so začeli s sanacijo pogorišča ugotavljajo, kako je škode še bistveno več. Zgorelo je namreč vse kar je bilo pod streho, poleg kmetijskega traktorja tudi vsa kmetijska mehanizacija, oprema in orodje. Vse kar je ostalo je sedaj zloženo na nekaj kupih in jih bodo občinski komunalni delavci odpeljali na odpad. Od vsega najhuje je, da je zgorela tudi vsa krma namenjena za živali, od katerih Anton in njegova mama živita. Več ton zrnja, ter desetine bal sena in slame, je končalo v pepelu.

“Čeprav je kmetija prinašala nekaj malega, je že doslej bilo težko živeti, saj sva prejemala le okoli 300 evrov mamine pokojnine, samo za položnice, brez hrane in oblačil, pa je bilo potrebno odšteti med 400 in 450 evrov. Sedaj bo še veliko težje, saj ne bomo ničesar mogli prodati s kmetije, da bi prišel še kakšen evro, ob tem tudi mama ne bo dolgo in njene pokojnine ne bo več. Tako ne vem, kaj bova z mamo počela. Vesel sem, da mi prijatelji in sosedje neutrudno pomagajo, vse brezplačno, a kaj ko je treba nabaviti material in vse drugo kar sodi zraven. Ne le volonterji temveč tudi gradbeni mojster Slavko Raj iz Bogojine mi pomaga pri sanaciji brezplačno. Najprej moramo urediti streho, potem bo nekoliko lažje, saj bomo lahko v hlev vrnili govejo živino, katera je trenutno pri znancu Tomažu Nemcu v Bukovnici, ter prašiče, ki so trenutno pri dveh sosedih – Jožetu Ošlaju in Srečku Domonkošu. Seveda bomo pod streho lahko spravili tudi krmo, ki so mi je ponudili sosedje. Še huje mi je, da ne bom mogel nabaviti traktor in mehanizacijo, saj nič ni bilo zavarovano, in kako potem delati na kmetiji. Zato mislim, da bom prej ali slej moral prodati vse živali,” žalostno razlaga Anton, ki je nekoč opravljal sezonska dela, večinoma pa je delal na kmetiji. Pove tudi, da je nekoč bilo lažje, ko je še živel oče Anton (umrl je leta 2002), saj je hodil v službo in redno prejemal plačo.

Če bo moral prodati živali, se lahko Anton samo še obesi, smo slišali med znanci in prijatelji, ki so odločili, da mu bodo poleg fizične pomoči pri sanaciji gospodarskega poslopja skušali pomagati tudi na drugačen način. Poleg, da bodo gasilci zbirali prostovoljne prispevke po vasi in okolici, želijo prijatelji na čelu z Denisom Pršo, ki pravi, da gre za dobrega in marljivega človeka, ki je poleg zase, s kmetijo skrbel tudi za mamo, na Antonov tekoči račun zbrati še kakšen evro, ter tudi krmo za živali, zlasti bi bila potrebna pšenice in podobna žita. Zato ste tudi vi, dragi bralci vabljeni, da v okviru svojih možnosti pomagate dobremu in pridnemu gospodarju Antonu Ošlaju in njegovi mami. Nahajajta se v Filovcih 170 (pošta Moravske Toplice), kjer se po okoliških vinogradih pravkar začenja letošnja trgatev. Antonov TTR se glasi: 0234 0174 5312 653 in vsak evro je dobrodošel, zanesljivo pa bo šel na pravi naslov. Lahko ga tudi pokličete na telefon: 031 239 602.