Ostalo

FOTO: Najboljši bograč skuhala ekipa “Fokovci”

Okrog pol osme ure zvečer je končno nastopil trenutek razglasitve rezultatov na letošnjem Bogračfestu. Predsednica ocenjevalne komisije Zdenka Tompa je dejala, da je bograče na ocenitev prineslo 97 ekip ter da so bili vsi zelo dobri, poudarila pa je še, da so letošnji rezultati izvrstni.
Podeljenih je bilo 25 bronastih, 49 srebrnih ter 15 zlatih priznanj, katera so tudi razglasili na sami prireditvi. Še pred razglasitvijo najboljših so razglasili najlepše urejena tekmovališča. Tretje mesto je dosegla ekipa “SDM,” drugo Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost in tretje Mizarstvo Evgen Szőke s.p. iz Dolge vasi.

Kar se tiče najboljših bogračev, pa so rezultati naslednji: Tretje mesto je dosegla ekipa “Štuk in Šoum,” drugo mesto ekipa “Ko nebre piti, nek ide doma,” in prvo mesto ekipa “Fokovci.”

In kaj je bilo tisto, kar je v izbor najboljšega bograč mojstra prepričalo 5-člansko strokovno komisijo? “Komisija je imela težko delo, pregledali smo vse vzorce in sicer najprej kakšen je zunanji izgled, barva, gostota, potem smo preizkusili tudi kuhanost vseh sestavin in na koncu seveda še aromo, harmonijo in okus samega bograča,” je povedala vodja komisije Zdenka Tompa, ki je navdušena nad tem, da se je letos festivala udeležilo veliko novih mladih ekip.

Štefan Bači iz zmagovalne ekipe Fokovci ob razglasitvi ni mogel skriti solz ganjenosti in navdušenja, ki jih je z glasnimi vzkliki podprla celotna ekipa, ki je na Bogračfestu sodelovala prvič. “36 let sem delal v gostinstvu, spoznal dobre in slabe stvari kuhinje, danes pa so nam s tem velikim priznanjem potrdili, da znamo skuhati tudi vrhunski bograč. Recepta za uspeh ni, imamo pa za to dobro žilico. Občutek moraš imeti v malem prstu, kdaj dodati katero sestavino, kako dolgo kaj kuhati, kdaj na koncu dodati vino. To je to.”