Sveže

FOTO: Na lendavskem gradu se je odvila Poletna muzejska noč in odprtje obnovljenega grajskega obzidja in razgledne ploščadi

Na lendavskem gradu se je minuli sobotni pozni popoldan ter zvečer odvijala Poletna muzejska noč, v sklopu katere so odprli obnovljeno grajsko obzidje in razgledno ploščad, odprli so razstavo fotografij, ki prikazujejo obnovitvena dela, odvila se je likovna delavnica za otroke ter strokovno vodstvo po razstavi ANDY WARHOL …, nastopila pa je tudi vsem dobro poznana glasbena skupina Kontrabant.
“Naš zavod praznuje letos pol stoletja delovanja in vsem našim predhodnikom gre zahvala, da lahko danes tudi mi ponosno stojimo tukaj. Ob razstavah in drugih dogodkih, ki smo jih – in jih še bomo pripravili v tem letu, je ena najpomembnejših stvari, ki zaznamuje ta naš jubilej, prenova grajskega obzidja, ureditev razgledne ploščadi in dodatnega razstavnega prostora v jugovzhodnem obrambnem stolpu, kjer odpiramo razstavo z naslovom: Lendavski grad skozi čas. V sliki in besedi boste lahko spoznali, kako se je njegova podoba spreminjala do danes in se še vedno,” je uvodoma dejal direktor Galerija-Muzeja Lendava, Dubravko Baumgartner.

Gre za eno največjih naložb v objekt, v katerem deluje Galerija-Muzej Lendava v zadnjih letih. “Pomembna je predvsem z vidika zaščite in ohranjanja kulturne dediščine naših prednikov, da jo bomo lahko predali našim zanamcem. Pomembna je tudi z vidika varnosti za vse, ki obiščejo naš grad, predvsem pa je naložba pomembna tudi za ustvarjanje možnosti za nove vsebine v prihodnosti,” je še dejal Baumgartner, ki se zaveda, da takšna investicija brez pomoči Občine Lendava in razpisa Ministrstva za kulturo, ne bi uspela, spregledati pa ne gre niti pomoči zaposlenih v zavodu. Skupno je bilo v projekt vloženih okrog 680.000 evrov.

“Razgledna ploščad z današnjim dnem postaja eno novih prizorišč gradu, prav tako razstavni prostor v stolpu. Čeprav je z dosedanjo obnovo bil storjen eden največjih razvojnih prebojev v zadnjem času, bi si želeli, da se razvojni cikel v takšnem tempu, strokovnosti in zagnanosti vseh, ki so prispevali k temu – nadaljuje,” je zaključil Dubravko Baumgartner.

“Občina Lendava je v letih 2022 in 2023 izvajala projekt Obnova gradu Lendava, s katerim se je obnovilo pročelje in uredilo južno predgradje z obnovo ostankov obzidja in stolpov. Veseli nas, da smo tako grajsko predgradje, ki je bilo praktično v ruševnem stanju, in zaprto za obiskovalce že od leta 2008 odprli za obiskovalce ter gradu in mestu dali atraktivno lokacijo s čudovitim razgledom na staro mestno jedro. S tem smo simbol našega mesta – torej gradu Lendava, turistično, kulturno in prostorsko nadgradili, ter hkrati občanom in obiskovalcem ponuditi kvalitetne javne površine.

Galerija-Muzej Lendava je s tem projektom pridobila pomembne nove zunanje površine in dodaten kletni prostor za postavitev razstav, organizacijo dogodkov in prireditev. Za ta projekt se je Občina Lendava v letu 2021 prijavila na razpis Ministrstva za kulturo in uspešno pridobila sofinancerska sredstva v višini 192.595 evrov. V letu 2023 je občina nadaljevala in končala projekt z lastnimi sredstvi v skupni vrednosti 490.824 evrov. Skupna vrednost obnove gradu je tako znašala 683.419 evrov,” pa je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.