Ostalo

FOTO: Na debatnem turnirju v Ljutomeru sodelovalo okrog 250 debaterjev in debaterk

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je med 7. in 9. marcem 2024 v Ljutomeru organizirala že 22. mednarodni debatni turnir, na katerem je sodelovalo blizu 250 debaterjev, ki so sestavljali 54 ekip iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kitajske, Mongolije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije in ZDA.
Turnirja se je udeležilo tudi 10 debaterjev Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera. Turnir, otvoritve se je udeležila tudi ljutomerska županja mag. Olga Karba, je postal tradicionalen in je eden izmed redkih turnirjev v Evropi s tako dolgo tradicijo ter edini v Sloveniji z mednarodno udeležbo. V tem obdobju si je pridobil sloves kvalitetnega turnirja, saj se ga udeležujejo ne samo debaterji in debaterke iz Evrope ampak celotnega sveta.

Teme, o katerih so debatirali, so zelo aktualne. Nekatere izmed tem so bile opolnomočenje žensk preko njihovega izražanja besa v pop kulturi, komercializacija ozaveščenosti o duševnem zdravju ter vloga Generalne skupščine in Varnostnega sveta Združenih narodov. Te vsebine so poznali že pred turnirjem in so se na njih temeljito pripravili. Tri debatne trditve so izvedeli na turnirju, eno uro pred samo debato, in sicer: popularnost kulture telovadbe (npr. fitnesa ipd.) prinaša več škode kot koristi, prepovedali bi oglaševanja potrošniškega blaga in storitev, podpiramo strogo politiko do kriminala v državah z visokim deležem kriminala.

Odlična uvrstitev slovenske ekipe

Turnirja se je udeležilo tudi 5 debaterjev in debaterk Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Ekipo GFML Aufbiks! so sestavljali Lea Pongrac, Mihael Hozjan, Eva Jurjovič in Victoria Dohmen. Ekipo Lina so sestavljale Lina Fefer iz GFML, Lina Sevčnikar iz II. Gimnazije Maribor in Lina Šnajder iz Gimnazije Ormož.

Ekipa GFML Aufbiks! se je uvrstila v zlato sredino med vsemi ekipami, saj je osvojila 3 zmage in doživela 3 poraze. Ekipa Lina se je uvrstila v finale, v katerem se je pomerila s kitajsko ekipo. V finalu je, žal, izgubila in zasedla neverjetno drugo mesto na turnirju. Med govorci je Lina Fefer iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer zasedla odlično osmo mesto. Pred njo so se zvrstili zgolj kitajski debaterji in debaterke, ki so med najboljšimi na svetu, tako je tudi kitajska ekipa CWSDC Roosters v sestavi Clement Tsao, Vincent Ying, Chris Cai, Bo Xin Zhao zmagala mednarodni debatni turnir.

FOTO: Timi Farkaš