Sveže

FOTO: Kri jih je dalo 140!

V Dolgi vasi se je ta teden v dveh delih odvila zadnja letošnja krvodajalska akcija. V sredo in v petek je to dragoceno tekočino skupno darovalo 140 krvodajalcev in sicer v sredo 53 ter v petek 87.
Dnevno potrebujemo okoli 300 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Območno združenje Rdečega križa Lendava pokriva 6 občin in torej iz teh šestih občin tudi vabi krvodajalce. Ti krvodajalci se udeležujejo terenskih krvodajalskih akcij, ki jih imajo na območju teh šestih občin, in sicer: 3-4 na leto v Lendavi, letno enkrat v Turnišču in dvakrat v Črenšovcih, poleg tega pa se krvodajalci prijavljajo tudi v murskosoboški enoti za transfuzijsko dejavnost.

Vsa zbrana kri s področja severovzhodne Slovenije potuje na Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Kri se tam predela, pripravijo se komponente iz krvi, ki se shranjujejo na optimalni temperaturi, to za rdeče krvničke pomeni na 4 stopinjah Celzija, za svežo krvno plazmo na -30 stopinjah Celzija, pripravi pa se tudi koncentrat trombocitov, ki ima rok trajanje 5 dni. Zakaj je pomembno, da tedensko zbiramo toliko krvi? Statistika in zaloge krvi morajo biti namreč venomer usklajene, saj so najpomembnejše zaloge koncentriranih rdečih krvničk, ki imajo rok trajanja 42 dni. Pomembno je tudi, da jih je na zalogi za vse krvne skupine.