Sveže

FOTO: Konferenca mladih o prihodnosti štirih temeljnih svoboščin EU

V sejni dvorani lendavske Občine je včeraj potekala konferenca mladih o prihodnosti štirih temeljnih svoboščin EU (prost pretok dobrin, storitev, kapitala in oseb znotraj EU), ki spada pod projekt Eu3doms.
Cilj projekta EU3doms je sprožiti serijo razprav oz. debat o prihodnosti Evrope s posebnim poudarkom na 4 svoboščinah EU (prost pretok dobrin, storitev, kapitala in oseb znotraj EU), ki so pomembne za vse partnerje, ki želijo preko medkulturnih dialogov vzpostaviti dolgoročna sodelovanja in izmenjati izkušnje. Projekt je razpravo, poleg Lendave (Slovenija), doživel še v Beogradu, Nišu in Novem Sadu (Srbija), Miercureai Ciucu (Romunija), Hévízu (Madžarska) in Eisenstadtu (Železno) (Avstrija).

V sejni dvorani lendavske mestne hiše so tako svoje poglede in primere implementacij predstavili predstavniki vseh omenjenih držav, poleg tega pa so svojo razpravo podali tudi lokalni predstavniki: Predstavnik študentske organizacije Slovenije, predsednik Kluba študentov Lendava Huso Jusić, predstavnik Lendave, Dejan Süč, pozdravni govor je imel župan občine Lendava, mag. Anton Balažek, prisostvovali pa so še predstavniki Dvojezične srednje šole Lendava Mario Raduha, Blaž Sobočan in Mirjana Nagy ter Lučka Bačič in Sandra Vida, ki sta predstavili oba Erasmus+ projekta na šoli (Building Bridges in Knowledge for all). V sklopu predstavitve so štiri dijakinje, ki so se teh projektov na šoli udeležile tudi na kratko povedale, kaj je njim osebno udeležba v takem projektu prinesla.

Dogodek je sicer bil namenjen razpravi o uspehih in o morebitnih pasteh, povezanih z uresničevanjem omenjenih štirih svoboščin EU. Udeleženci so za tem prejeli informacije o priložnostih, ki jih te štiri svoboščine zagotavljajo in ki jih podpirajo programi EU za mlade. Za tem je sledila izvedba delavnic, kjer so udeleženi študenti iz različnih držav imeli priložnost, da še obogatijo svoje znanje o svoboščinah in programih v EU ter o postopkih odločanja.

Ob koncu so vsi udeleženci bili prisotni pri izdelavi SWOT analize o uresničevanju omenjenih štirih svoboščin v njihovih regijah in naseljih. S pomočjo te analize so našli dodatne vire in kako te vire izkoriščati ter našli tudi nekatere ovire, za katere bo rešitve potrebno najti v prihodnosti. Povsem na koncu so si udeleženci ogledali lendavski grad in razgledni stolp Vinarium.

Razprava z različnimi ciljnimi skupinami državljanov je namenjena njihovemu neposrednemu vključevanju na različnih področjih življenja ter seznanitvi z možnostmi sooblikovanja politik. Projekt EU3doms vključuje različne metode, kot so razstave, tekmovanja, flash mobe, žive knjižnice, EU-modeliranja in zgodbe o uspehu, da bi dosegel čim širše občinstvo in zagotovil forum za razprave med državljani, na katerem lahko le-ti izrazijo svoja mnenja in pokažejo, da je njihovo vključevanje v sprejemanje odločitev resnično pomembno. Predvidenih je 7 dogodkov z naslovom “Dan štirih svoboščin”, v okviru katerih potekajo tudi številne aktivnosti.