Ostalo

FOTO: Dan odprtih vrat vzorčne kmetije v Banuti

Minulo nedeljo se je na vzorčni kmetiji v Banuti, ki deluje pod okriljem Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, odvil dan odprtih vrat. Na vzorčni kmetiji so že postavljeni temelji za gojenje zelenjave in sadja, na kmetiji so že tudi živali. Kmetija sicer obsega okrog 29 ha kmetijskih zemljišč ter štiri objekte, od tega en stanovanjski objekt, večnamenski turistično gospodarski objekt, hlev dolžine okrog 60 metrov ter večji rastlinjak.
“Dogodek je bil namenjen predstavitvi dosedanjega dela na kmetiji in vključevanju lokalne skupnosti v projekt. Dogodka se je udeležilo okoli 300 obiskovalcev, ki so si lahko ogledali kmetijo in se seznanili z njenimi dejavnostmi. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo rokodelskih del pletenja košar iz vej ter vezenin z Heteškimi motivi ki so jih predstavljale rokodelke iz Genterovcev.

V sklopu dogodka so nastopile tri glasbene skupine: Új Muravidéki Citera együttes, Pevski zbor iz Radmožancev in otroški Pevski zbor DOŠ Genterovci. Posebni gostje dogodka so bili člani glasbene skupine iz Madžarske, ki je preigravala tradicionalni madžarski čardaš in folklorno glasbo z umetniško spremljavo plesa. Za obiskovalce je bil organiziran tudi bogat kulinarični program z lokalnimi dobrotami. Na voljo so bili langoši, pereci, pečeni kostanji in koruzna zlevanka, degustirati pa je bilo mogoče tudi sezonske specialitete iz kreme kostanja s peno bučnega olja ter zdrave napitke v kombinaciji buč, mete melise in šalotke,” so sporočili.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je objekte in zemljišča kupila na podlagi Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti. Gre za denar, ki ji ga je v okviru omenjenega programa zagotovila Slovenija. Za nepremičnino v Banuti (nekdanjo kmetijo družine Cuk) s pripadajočimi zemljišči je bilo namenjenih 915 tisočakov. Vzorčna kmetija bo oz. že demonstrira uporabo sodobnih sonaravnih oblik gospodarjenja z naravnimi viri vključno z uporabo lokalne čistilne naprave in uporabo obnovljivih energetskih virov.

FOTO: Tomaž Galič