Ostalo

Dva tedna pred odhodom: V Beltincih si štorklji na novo pleteta gnezdo

Narava je še enkrat več dokazala, da je resnično zanimiva. Čeprav se bodo štorklje že čez dobra dva dneva pričela odpravljati v tople kraje, sta si samec in samica po tem, ko je gnezdo v Odrancih zgrmelo na tla, v Beltincih pričela plesti novo. Da bi tukaj prezimila ni običajno, a je možno, čeprav zelo redko.
Kmalu bo spet prišel čas, ko se bo jata štorkelj, ki so spomladi priletela v svoja spletena gnezda na dimnikih, električnih in telefonskih drogovih v deželo ob Muri, kmalu spet podala v toplo afriško celino. V domala vseh gnezdih so v teh dneh že zrasle mlade štorklje, ki bodo skupaj s svojimi “starši” in ostalimi štorkljami zapustile domove v deželi ob Muri.

Pred časom je eno od gnezd, ki je tehtalo 700 kilogramov v občini Odranci padlo na tla. V njem so bile tri mlade štorklje, ki pa so žal poginile. Starejše štorklje so tisti hip bile na travniku in iskale hrano, samica in samec pa sta tako ostala brez doma in sta si novega našla v sosednjih Beltincih. Ker pa še ni prišel čas selitve štorkelj sta si po mnenju domačinov v ulici Štefana Kovača v Beltincih v teh dneh začela na novo spletati gnezdo iz šibja in drugega naravnega materiala.

Najraje si material za gnezdo nabirata v zgodnjih jutranjih urah, pravijo vaščani. Spletanje gnezda je za samico in samca dolgotrajno opravilo, saj vse opravljata s kljunom. Za občane vasi Beltinci, predvsem za prebivalce ulice Štefana Kovača je to nekaj posebnega, kajti doslej na tem električnem drogu še ni bilo spletenega štorkljinega gnezda.

Vprašanje je, če bosta do selitve dokončala svoj novi dom, ali pa bosta delo nadaljevala prihodnjo pomlad, ko se bosta prav gotovo vrnila nazaj v Beltince. Res gre za pravo presenečenje in dokaz, da tudi štorklje in druge prosto živeče živali, tako kot človek, potrebujejo varen in topel dom.